luni, 20 mai, 2024

Statele europene se bat pe refugiaţii ucraineni: Aceştia ar putea contribui cu 0,8-1,2% anual la ratele de creştere ale economiilor ECE

Distribuie:

Publicat:

Statele europene se bat pe refugiaţii ucraineni, care îşi dovedesc valoarea pentru economiile gazdă. Aceştia ar putea contribui cu 0,8-1,2% anual la ratele de creştere ale economiilor ECE, potrivit Ziarului Financiar.

Ucrainenii care sosesc în ţările din Uniunea Europeană în urma invadării ţării lor de către Rusia ar putea acoperi goluri semnificative de pe pieţele naţionale ale muncii, scrie Euractiv.

Totuşi, posibila întoarcere a acestora în masă în Ucraina sau competiţia dintre ţările UE ar putea da dureri de cap angajatorilor.

Aproximativ 4,8 milioane de ucraineni be­neficiază de pe urma mecanismului de protec­ţie temporară, care le conferă acces la pieţele muncii din ţările UE. În plus, 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni au fost autorizaţi să rezide în UE înaintea războiului.

Influxul masiv de cetăţeni ucraineni a fost văzut drept o oportunitate majoră de că­tre statele care se con­frun­tă cu penurii de for­ţă de muncă, cum este cazul Poloniei, Slovaciei sau Chiei. Totuşi, aceas­tă şansă ar putea fi ratată foarte uşor.

„Influxul de refugiaţi din Ucraina de după 24 fe­bru­arie 2022 a fost clar o şansă de acoperire a lipsei de personal pen­tru companiile cu dificultăţi în a găsi angajaţi cu competenţe relevante“, arată Nadia Kurtieva, de la grupul de business Lewiatan.

O procedură simplificată introdusă anul trecut pentru a oferi refugiaţilor ucraineni acces mai facil la piaţa poloneză a muncii a fost folosită de peste 900.000 de ori, anunţa recent ministrul polonez al familiei şi politicii sociale Marlena Malag, potrivit Notes from Poland.

COntinaurea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img