vineri, 19 aprilie, 2024

Studiu ingrijorator: Aerul puternic poluat favorizeaza obezitatea

Distribuie:

Publicat:

Un studiu finalizat recent de cercetatorii chinezi arata clar ca poluarea poate avea efecte devastatoare asupra organismului. Rezultatele analizei vor aparea in editia din luna martie a Jurnalului Fedaratiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala (FASEB). In cadrul studiului, soarecii de laborator care au respirat aerul puternic poluat din Beijing au luat rapid in greutate si au inceput sa aiba probleme cardio-respiratorii si disfunctii metabolice, dupa numai cateva saptamani de expunere.

Femelele soarecilor de laborator gestante si puii de soareci de la borator au fost pusi in doua camere. In una dintre ele au fost expusi la aerul poluat din Beijing, iar in cealalta au beneficiat de filtre care au inlaturat particulele poluante. Dupa doar 19 zile, plamanii si ficatul femelelor gestante expuse la poluare erau mai grele si aratau semne vizibile de inflamatie.

In acelasi timp, acestea aveau un nivel crescut de colesterol LDL, trigliceride crescute cu 46 de procente, iar colesterolul total crescut cu 97%. Si rezistenta la insulina, o conditie pentru aparitia diabetului de tip 2, era mai crescuta decat in cazul soarecilor care nu au fost expusi la poluare. Toate aceste rezultate indica faptul ca expunerea la poluare determina disfunctii metabolice care pot duce la obezitate.

Dupa opt saptamani de expunere, rezultatele au fost si mai pronuntate, fapt care ii face pe cercetatori sa creada ca expunerea de lunga durata la poluare aduce cu sine efecte inflamatorii si schimbari de metabolism. Dupa opt saptamani, soarecii de laborator expusi la poluare erau cu 10 procente (femelele), respectiv 18 procente (masculii) mai grei decat cei care respirasera aer curat.

Expliatia cercetatorilor este ca poluarea aerului declanseaza stresul oxidativ si inflamatia la nivelul organelor si al sistemului circulator. Chiar daca studiul s-a desfasurat pe soareci de laborator, efectele poluarii asupra organismului uman sunt la fel de nocive.

sursa: jurnalul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img