Oamenii de ştiinţă au anunţat joi că zgomotele inaudibile care provin din interiorul unui vulcan ar putea prezice momentul în care acesta va erupe, avertizându-i astfel pe locuitorii aflaţi în pericol, informează AFP.
O echipă care studiază "infrasunetele" – sunete cu o frecvenţă foarte slabă pentru a fi percepute de urechea omului – emise de vulcani precum Etna din Italia, a constatat că zgomotul magmatic suferă modificări considerabile la apropierea unei erupţii.
Când magma se precipită, undele sonore reverberează în crater şi, "ca într-un instrument din familia alămurilor, un trombon spre exemplu, se obţin anumite note", a explicat Leighton Watson, cercetător la Universitatea din Canterbury, Anglia, care s-a numărat printre membrii grupului multinaţional. Pe măsură ce magma se înalţă, nota se schimbă, a explicat el pentru AFP.
În februarie 2021, înainte ca Etna să ejecteze fum şi cenuşă în atmosferă, "melodia" acestuia începuse să se schimbe. "Frecvenţa de vârf a crescut şi a crescut, iar motivul pentru aceasta a fost că magma urca în crater", a spus Watson, potrivit Agerpres.