sâmbătă, 18 mai, 2024

SUA au devenit exportator net de petrol, pentru prima oara in ultimii 75 de ani

Distribuie:

Publicat:

America a devenit saptamana trecut exportator net de petrol, dupa 75 de ani de continua dependenta de titeiul extern si marcand – chiar daca pentru scurt timp – o miscare pivotala spre ceea ce presedintele Donald Trump a numit "independenta energetica", scrie Bloomberg.

Trecerea in postura de exportator net este rezultatul boomului fara precedent al productiei americane de petrol, cu mii de sonde pompand din Texas si New Mexico pana in Dakota de Nord si Pennsylvania. 

Gratie revolutiei petrolului de sist, SUA a devenit cel mai mare producator de petrol, depasind Rusia si Arabia Saudita. 

In acest fel, este redusa puterea OPEC, una dintre fortele geopolitice majore ale ultimei jumatati de secol. In aceasta saptamana, la Viena are loc o reuniune a cartelului, care se confrunta cu o alegere dificila; reducerea productiei pentru a sustine preturile cu riscul de a pierde o cota si mai mare din piata in favoarea SUA.

“Devenim puterea energetica dominanta in lume,” crede Michael Lynch, presedintele Strategic Energy & Economic Research. “Dar, deoarece schimbarea este graduala in timp, nu cred ca va provoca o revolutie imensa, dar trebuie sa te gandesti ca OPEC va trebui sa tina cont de asta atunci cand vorbeste de taierea productiei.”

Exporturile nete ale SUA au atins saptamana trecuta 211.000 barili pe zi de titei si produse rafinate, comparativ cu importuri nete de peste 2 milioane de barili pe zi, in medie, in 2018 pana la aceasta data si cu un varf de peste 12 milioane de barili in 2005, potrivit U.S. Energy Information Administration.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img