duminică, 25 februarie, 2024

Sub guvernarea PONTA, anul scolar incepe fara manuale la clasele mici.

Distribuie:

Publicat:

Anul scolar 2014-2015 incepe luni fara manuale noi pentru clasele I si a II-a si fara schimbari la examenele nationale si admiterea in liceu, dar cu un regulament ce integreaza reguli de conduita in unitatile de invatamant, un contract educational cu parintii si obligatii pentru profesori si elevi.

 Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar este o premiera a ultimilor zece ani pentru scolile din Romania.

Proiectul acestui regulament, facut public de Ministerul Educatiei, include atat prevederi privind conduita cadrelor didactice si a elevilor, cat si obligatii ale parintilor, una dintre acestea fiind aceea de de a asigura, conform prevederilor legale, frecventa scolara a copilului in invatamantul obligatoriu si de a lua masuri pentru scolarizarea acestuia, pana la finalizarea studiilor.

In privinta profesorilor, acestia trebuie sa aiba o tinuta morala demna, in concordanta cu valorile pe care trebuie sa le transmita elevilor, o vestimentatie decenta si un comportament responsabil, fiindu-le interzis sa desfasoare actiuni care pot afecta viata intima, privata si familiala a elevilor.

 Manuale noi la clasele I si a II-a, in asteptare

Tot din anul scolar 2014-2015, elevii claselor I si a II-a ar urma sa invete dupa manuale noi, inclusiv in varianta digitala.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educatiei a organizat o licitatie, care a fost insa contestata de unele edituri.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse in cadrul licitatiei pentru realizarea manualelor scolare, dupa ce trei contestatii au fost admise, sase admise in parte si doua respinse.

O zi mai tarziu, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a sustinut ca intarzierea noilor manuale pentru clasele I si a II-a este din vina “celor care au blocat procedura” si a asigurat elevii, cadrele didactice si parintii ca acestea acestea vor ajunge in scoli imediat ce licitatia se va finaliza.

“Ministerul Educatiei Nationale anunta ca procedurile de licitatie pentru achizitionarea de manuale noi – pe hartie si digitale -, destinate claselor I si a II-a, continua. MEN a luat act de Decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si va face ajustarile necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigura elevii, parintii si dascalii ca manualele vor ajunge in scoli imediat ce procedura de licitatie se va finaliza si ca institutia face toate demersurile pentru ca acest lucru sa se intample cat mai repede, respectand, insa, termenele legale”, s-a aratat intr-un comunicat remis de MEN.

In aceste conditii, prima zi de scoala va fi fara manuale noi. Inspectorul general scolar al Capitalei, Constantin Traistaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca lipsa noilor manuale pentru clasele I si a II-a nu este o situatie placuta, iar elevii nu pot invata dupa manuale vechi, dar programa noua va fi respectata si in primele zile se va face recapitulare.

177 de zile de cursuri si 34 de vacanta

Anul scolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri si 34 de zile de vacanta, fara cele din vacanta de vara, potrivit structurii aprobate printr-un ordin al ministrului Educatiei care a fost publicat in Monitorul Oficial.

Calendarul anului scolar urmator este alcatuit similar celui din 2013-2014.

Conform calendarului, anul scolar 2014-2015 va avea 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare. Exceptie fac clasele terminale din invatamantul liceal, pentru care anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se incheie in 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie la 12 iunie 2015.

“Pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant, in vigoare. Pentru clasele din invatamantul profesional, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare. Pentru invatamantul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 181 de zile. Stagiile de pregatire practica pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore care se desfasoara in perioada propusa de unitatea de invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor. Pentru invatamantul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant, in vigoare”, mai prevede ordinul, ca exceptii de la durata de 36 de saptamani.

Anul scolar 2014-2015 este structurat, ca si cel anterior, pe doua semestre.

sursa:mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img