Substante care stimuleaza intelectul

0
61

Stimulente intelectuale sunt produse naturale sau sintetice, ce au rolul de a creste puterea de concentrare, de învatare, memorizare si de combatere a somnolentei. Din pacate, exista o tendinta semnificativa de abuz, drept marturie fiind cazurile, nu putine, de internari în spital în aceasta perioada a anului. În SUA, (tara unde statisticele nu lipsesc, spre deosebire de tara noastra), s-a constatat ca între anii 2009-2013, 64,2% dintre studenti si-au administrat diferite tipuri de psihostimulente.

La noi, cel mai utilizat „drog” în sesiune este cafeaua. O  ceasca de cafea are  100-150 mg de cafeina, care poseda capacitatea de a activa circuitele neuronale în timpul desfasurarii unor activitati simple. Cafeina este bautura ideala în situatia în care trebuie sa rezolvi calcule mentale simple, dar nu este de nici un folos în cazul unui efort intelectual intens, cum ar fi rezolvarea unor probleme de matematica sau gasirea unor solutii la situatii complexe. În plus, desi activeaza neuronii, nu mareste puterea de concentrare, ci stimuleaza mai ales dorinta de conversatie. De retinut ca marirea dozei de cafeina nu determina o crestere proportionala a capacitatii de efort intelectual si poate determina nervozitate, insomnie, anxietate si accelerarea periculoasa a batailor inimii.

Alte substante folosite sunt vitaminele si acizii omega 3, care contribuie la functionarea psihologica si neurologica normala a creierului. Nu exista însa studii care sa demonstreze efecte stimulatoare certe în privinta performantelor intelectuale, situatie identica si cu cea a folosirii preparatelor de gingko biloba. Singura exceptie mentionata în literatura stiintifica este data de preparatele extrase din fructul de guarana, care, în doza de 75 mg, te mentin treaz si atent. În privinta bauturilor energizante mentionam ca o doza de Coca Cola contine aproximativ 75 mg de cofeina, dar aceasta cantitate este mult crescuta în cazul altor bauturi de acest tip, care contin în plus si taurina, un acid aminat fara efecte asupra sanatatii mentale sau asupra functiilor cognitive. Evident, asocierea cafelei cu bauturi energizante nu face decat sa sporeasca probabilitatea aparitiei unor efecte secundare periculoase, uneori (cum a fost cazul la unii sportivi) letale.

Dintre substantele sintetice cu actiune asupra functiilor creierului, mentionam metilfenidatul, care este indicat la copii pentru tulburari de atentie si hiperactivitate, iar la adulti, pentru narcolepsie, o boala manifestata printr-o somnolenta exagerata. Substanta determina ameliorarea memoriei, fara a influenta însa atentia sau capacitatea de planificare. Deoarece determina dependenta psihica si tulburari de comportament, nu se elibereaza decat cu reteta speciala. Acelasi regim se aplica si derivatilor amfetaminici, care au capacitatea de a îndeparta nevoia de somn si de a creste puterea de concentrare. Utilizarea lor este foarte limitata, deoarece pot determina, în utilizare cronica, comportament agresiv, halucinatii, depresie si psihoza.

Modafinilul este un alt medicament care accentueaza starea de trezire, fapt pentru care este prescris pentru tratamentul narcolepsiei. Are un efect moderat de crestere a atentiei si a memoriei de scurta durata. Utilizarea cronica duce la aparitia unor efecte secundare serioase si creste tendinta de sinucidere. În concluzie, examenele ar trebui pregatite pe tot parcursul anului, deoarece nu exista un „leac magic” care sa fie utilizat pentru cresterea performantelor intelectuale.