vineri, 3 mai, 2024

Surpriza URIASA. SONDAJ intern PNL. Vezi cifrele

Distribuie:

Publicat:

Liberalii au primit cifrele unui sondaj de opinie, care are cifre cu adevarat spectaculoase. Sondajul a fost prezentat conducerii PNL in urma cu cateva zile.

Sondajul a fost prezentat in doua variante: scorul ponderat al partidelor si scorul neponderat. Mai precis cifrele pe care le-ar obtine partidele cu nehotarati, dar si cifrele pe care le-ar obtine cu cei care s-au decis 100% cu cine vor vota la aceste alegeri.

Cifrele sondajului care nu cuprind nehotaratii:

– PSD: 34%

– PNL: 28%

– USR: 5%

– UDMR: 5%

– ALDE: 4,2%

– PMP: 4%

***In aceasta ecuatie, la redistribuire vor ramane 18-20%, procente care se vor redistribui intre partidele intrate in Parlament. Dezastrul ar fi pentru PSD, care s-ar vedea in Parlament fara ALDE, principalul partid alaturi de care au explicat ca vor face alianta.

Cifrele sondajului care cuprind si nehotaratii:

– PSD: 41%

– PNL: 33%

– USR: 7%

– UDMR: 5%

– ALDE: 5%

– PMP: 4%

***Aceste cifre ne arata procentul nehotaratilor care nu au o opinie cristalizata, dar au totusi o preferinta pentru unul dintre partide si asteapta pana in preajma alegerilor pentru a se decide daca acorda sau nu votul.

Scorurile partidelor depind foarte mult de prezenta la vot. O prezenta scazuta avantajeaza PSD si dezavantajeaza PNL, dar lovitura cea mai grea va fi pentru USR.

Cifrele care sunt luate in considerare de analistii partidelor sunt cele care includ si nehotaratii, pentru ca sociologic este imposibil ca partidul sa nu convinga macar o parte dintre nehotarati sa vina totusi la vot.

Astfel, cu un PSD aflat la 41% si cu un ALDE intrat in Parlament, dar fara PMP si alte partide mai mici, asta inseamna ca vor fi multe procente la redistribuire, iar partidul aflat pe primul loc, in aceasta situatie PSD, isi va taia cea mai semnificativa parte. In schimb, problemele pentru PSD apar daca obtin un scor de sub 40% si ALDE nu intra in Parlament, pentru ca atunci PNL si aliatii au potentialul sa faca peste 50%.

La PNL scorul ideal este de peste 30% si cu un USR aflat cat mai sus. In schimb, un scor de sub 30% este mortal pentru PNL si nu lasa liberalilor nicio sansa sa mai faca 50% impreuna cu aliatii.

Batalia foarte mare se da intre cele trei partide care se zbat sa faca pragul electoral: USR, ALDE si PMP. Daca unul dintre aceste trei partide nu intra in Parlament, toate calculele dinainte de alegeri se schimba si jocul se reseteaza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img