UDMR pregateste legea privind autonomia Tinutului Secuiesc. Un deputat PSD riposteaza: Sa scoatem UDMR in afara legii

0
54

Deputatul UDMR Marton Arpad, membru in Comisia juridica, a recunoscut ca liderii politici maghiari lucreaza la un proiect de lege care stipuleaza autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Deputatul PSD Bogdan Diaconu le transmite liderilor maghiari ca va cere scoaterea in ilegalitate a UDMR.

 Surse parlamentare ne-au declarat ca in laboratorul politic al UDMR se coace un proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc. Marton Arpad, deputat UDMR, admite acest lucru, dar spune ca la noul proiect de lege contribuie si academicieni romani. „Legea privind autonomia teritoriala a Tinutului secuiesc se afla in stadiul de formulare. Avem o comisie de specialisti din diferite domenii, politic, academic, care lucreaza la o formula. Personalitatile care lucreaza la proiect sunt inclusive din comunitatea academica romana. Cand se va ajunge la o forma aproape de consens, proiectul va fi supus dezbaterii publice “, a comentat deputatul Marton Arpad.

 Confirmarea a venit si din tabara PSD, partid aflat la guvernare cu UDMR. „In urma cu vreo trei saptamani, UDMR a anuntat ca urmeaza sa depuna in Parlament un proiect de lege privind autonomia in Harghita si Covasna. La circa zece minute, am facut cunoscut faptul ca, daca intentia UDMR se va concretiza, voi initia un proiect de lege prin care sa scot UDMR in afara legii “, a explica pentru Bogdan Diaconu pentru „Adevarul “.

 Intrebat despre intentia deputatului PSD, Marton Arpad a raspuns, scurt, ca locul acestuia nu e in PSD, ci mai degraba in PRM. „Este o persoana adepta mai degraba unei viziuni de nationalism extremist “.

„Initiative legislative contrare intereselor UDMR “

Deputatul PSD Bogdan Diaconu este recunoscut pentru luarile dese de pozitie impotriva intereselor maghiarii din Tinutul Secuiesc a caror doleanta suprema este autonomia. Diaconul este chiar initiatorul unui proiect legislativ menit sa puna capat extremismului in Romania si care se afla la un pas de votul final din Camera Deputatilor, for decizional.

 De asemenea, Diaconu a sustinut ca intentioneaza sa blocheze si proiectul initiat, recent, de 42 de colegi deputati prin care se da gir arborarii steagului secuiesc: „Este rezultatul unei negocieri politice care are ca scop asigurarea majoritatii parlamentare. Voi vota impotriva. UDMR are ca obiectiv obtinerea autonomiei teritoriale si cred ca niciun roman nu este de acord cu asa ceva. Inteleg din punct de vedere politic, dar ca parlamentar, ca reprezentant al romanilor, nu pot sa fiu de acord cu asa ceva “, a declarat Bogdan Diaconu. Diaconu mai spune ca propunerea este initiata de parlamentarii UDMR si a fost doar semnata de PSD. Insa, pe proiectul de lege nu apare nicio semnatura a unui ales maghiar. Recent, un grup de deputati PSD in frunte cu Victor Ponta, a depus un proiect legislativ care permite arborarea steagului Tinutului Secuiesc in fata institutiilor publice din judetele predominant maghiare, ca parte a intelegerii politice cu UDMR.

 O rezolutie care incurajeaza obtinerea autonomiei

 La inceputul lunii martie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), for fara putere decizionala, a adoptat o rezolutie initiata de maghiarul Ferenc Kàlmar, care propune desfiintarea conceptului de stat national si incurajeaza obtinerea autonomiei de catre minoritati.

 Rezolutia vorbeste despre autoguvernare teritoriala si sprijina diversitatea etnica, raspandita in Europa si vazuta drept un motiv suficient pentru ca granitele statului national, asa cum se mentioneaza in constitutiile multor tari din Europa, sa fie abolite.

Rezolutia a picat ca o manusa pentru maghiari. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut fara rezerve ca rezolutia APCE privind minoritatile mentioneaza exemple pe care formatiunea le va include in proiectul de lege privind autonomia. „Textul documentului adoptat indeamna statele europene la intarirea autonomiei teritoriale si, din acest punct de vedere, mentioneaza ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reteaua de protectie a minoritatii suedeze din Finlanda “, a declarat liderul UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.