marți, 28 mai, 2024

Un avocat arunca in AER PRELUNGIREA starii de alerta: Fie Iohanis si-a PARVENIT rolul, fie decizia e luata ilegal

Distribuie:

Publicat:

Un avocat scoate la iveală confuzia generată de anunțul șefului statului privind prelungirea stării de alertă. Declaraţia lui Klaus Iohannis prin care a anunţat prelungirea stării de alertă poate fi o nouă mişcare electorală. Legea stării de alertă arată că măsura este instituită prin hotărâre de Guvern. Dacă decizia prelungirii aparţine lui Klaus Iohannis, legea a fost încălcată, conform Mediafax.

Iohannis a anunțat marți că relaxează restricţiile, dar prelungeşte starea de alertă. Declaraţia preşedintelui poate fi o „întâmplare electorală”? – se întreabă retoric avocatul Codrin Ţarălungă. Potrivit Legii nr. 55/2020, starea de alertă este o măsură care se instituie prin Hotărâre de Guvern pe baza propunerii ministrului de Interne.

„Aşadar, este o măsură care se instituie de către Executivul statului, una de oportunitate ca răspuns la o situaţie specială. În aceste condiţii, apariţia publică a instituţiei prezidenţiale care anunţă prelungirea acestei măsuri transformă cea mai înaltă instituţie a statului român într-un comunicator al Guvernului”, atrage atenţia avocatul Codrin Ţarălungă.

Toată situaţia naşte o confuzie: cine a luat, de fapt, această măsură? Dacă aparţine Guvernului, înseamnă că instituţia prezidenţială şi-a „pervertit” rolul de mediator al puterilor într-un stat de drept.

„Dacă aparţine Preşedintelui României este încălcată legea, întrucât instituţia prezidenţială a reglementat într-o materie în care nu avea de ce să o facă. Oricum ar fi, starea de “alertă” a populaţiei ar trebui să fie maximă”, mai precizează avocatul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img