luni, 29 aprilie, 2024

Un compus regasit in sapun si pasta de dinti provoaca rezistenta bacteriilor la antibiotice

Distribuie:

Publicat:

Un studiu, realizat pe soareci, sugereaza ca expunere la triclosan ar putea provoca rezistenta bacteriilor la concentratii letale de antibiotic, inclusiv cele prescrise in mod normal pentru infectiile tractului urinar.

Triclosanul este un ingredient activ utilizat pentru proprietatile sale „antibacteriene” intr-o serie de produse de larg consum. Companiile adauga triclosanul in produse, inclusiv in pasta de dinti, apa de gura, cosmetice, haine, jucarii pentru copii si chiar carduri de credit, pentru a reduce sau preveni dezvoltarea bacteriilor.

„Pentru a distruge eficient bacteriile, triclosanul este adaugat produselor in concentratii mari”, afirma Petra Levin, profesor de biologie din cadrul Universitatii Washington din St. Louis.

Noul studiu demonstreaza modul in care expunerea la triclosan limiteaza abilitatea corpului de a raspunde la tratamentele cu antibiotice utilizate pentru infectiile tractului urinar. De asemenea, ofera noi detalii privind mecanismul celular ce permite triclosanului sa interfereze cu tratamentele antibiotice, scrie descopera.ro, care citeaza Futurity.

In cadrul studiului, specialistii au fost interesati de antibioticele bactericide, cele ce au ca scop distrugerea celulelor bacteriene. Ei au incercat sa afle daca triclosanul poate proteja bacteriile de distrugere in cazul prezentei antibioticelor.

Corey Westfall, cercetator postdoctoral din cadrul laboratorului lui Levin, a tratat celulele bacteriene cu antibiotice bactericide si a observat abilitatea lor de supravietuire de-a lungul timpului. in cadrul unui grup, cercetatorii au expus bacteriile triclosanului inainte de a administra si antibioticul. in alt grup nu au realizat acelasi lucru.

„Triclosanul a crescut substantial rata de supravietuire a bacteriilor”, a declarat Levin. „in mod normal, una dintr-un milion de celule supravietuieste antibioticelor, fapt ce poate fi controlat de un sistem imunitar functional. in cazul triclosanului, nu supravietuieste decat o bacterie, ci 10 organisme ce sunt prezente chiar si dupa 20 de ore. Astfel sistemul imunitar este coplesit”,a mai explicat Levin. K.L.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img