Un nivel ridicat de vitamina D in sistemul sanguin ar putea reduce riscul de cancer colorectal, potrivit unui nou studiu citat de publicatia „The Wasinghton Post“. Cercetatorii care au elaborat studiul afirma ca sunt dovezi care sa sustina faptul ca vitamina D are un rol de protectie in fata acestui tip de cancer, al treilea cel mai comun din SUA si care face in aceasta tara circa 50.000 de victime, in fiecare an. Cercetarea, publicata in „Journal of the National Cancer Institute“, a fost condusa de oameni de stiinta de la National Cancer Institute, American Cancer Society, Universitatea Harvard si alte 20 de centre medicale si organizatii din intreaga lume. Acestia au ajuns la concluzia ca un nivel „optimal“ din aceasta vitamina care sa ofere protectie fata de cancerul colorectal este mai mare decat cel recomandat in mod obisnuit de Academia Nationala de Stiinte, Inginerie si Medicina, si care ar avea in vedere doar sanatatea oaselor. Studiul nostru arata ca un nivel ridicat de vitamina D este asociat cu un risc mai scazut de cancer colorectal, a spus Stephanie Smith-Warner, epidemiolog la Harvard si unul dintre autorii articolului. Totodata, cercetatorii au conchis ca persoanele cu un nivel scazut de vitamina D – cel recomadat de Academia Nationala pentru a pastra sanatatea oaselor – creste cu 31% riscul de cancer colorectal, procent rezultat in urma celor cinci ani si jumatate cat a durat studiul, in timp ce acelea care au avut un nivel mai ridicat de vitamina au avut un risc cu 22% mai scazut.
Insa JoAnn Manson, sefa diviziei de medicina preventiva la Brigham and Women’s Hospital in Boston, a cerut precautie in fata acestor rezultate. Manson nu a fost parte a studiului, dar este unul dintre specialistii comitetului care a elaborat ghidurile medicale in materie, in 2011. Acest nou studiu, mai spune aceasta, este unul observational, el nu dovedeste o legatura de tip cauza-efect, pentru aceasta fiind nevoie de un studiu clinic extins, randomizat. Manson, care este implicata intr-un astfel de studiu randomizat este de parere ca nivelurile de vitamina D din sange pot fi influentate si de exercitiile fizice practicate in fiecare zi, de obezitate, de ingestia alimentara, precum si de alti factori.
Cat de multa vitamina D ar trebui sa ia oamenii este un subiect controversat de ani de zile. Autorii noii cercetari sustin ca problema cu vechile studii ar fi diferentele substantiale intre testele utilizate la masurarea 25-hidroxivitaminei D, concentratie in functie de care se stabileste deficitul sau insuficienta. Cateva trialuri randomizate anterioare facute pe suplimente de vitamina D si cancerul colorectal nu au aratat vreun efect, probabil din pricina dimensiunii lor sau a problemelor de conformitate, au mai spus autorii. Noua cercetare a abordat multe dintre lacunele si problemele aparute in studiile anterioare, potrivit lui Smith-Warner. Ea a folosit un test unic, acceptat pe scara larga, pentru masuratorile de vitamina D si a standardizat datele deja existente. Analiza a inclus 17 studii prospective. Riscul de cancer colorectal este de 1 din 24 de femei si de 1 din 22 de barbati. per total, riscul de a face aceste tipuri de cancer este in scadere, insa este in cresetere in randul tinerilor. American cancer Society recomanda ca screeningul pentru aceasta boala sa inceapa la 45, nu la 50 de ani.
In mod obisnuit, agentiile de sanatate nu recomanda vitamina D pentru prevenirea cancerului colorectal, a declarat Marji L. McCullough, epidemiolog la American Cancer Society, alt autor al studiului. Insa, aceasta recomandare s-ar putea schimba cat de curand, dat fiind ca una dintre concluziile acestui studiu este acela ca recomandarile actuale nu protejeaza si impotriva cancerului colorectal. Pe de alta parte, Manson a recomandat consumatorilor sa fie atenti si sa ia cantitati moderate de vitamina D pana in momentul in care mai multe informatii vor fi disponibile. Sursele de vitamina D sunt expunerea la soare, pestele gras precum somonul, laptele, sucul de portocale fortificat si suplimentele alimentare. Unii experti sunt de parere ca dieta este cea mai buna sursa de a beneficia de vitamina D intrucat expunerea la soare creste riscul de cancer de piele. Deficienta de vitamina D creste riscul de boli autoimune – cum ar fi diabetul de tip 1, scleroza multipla, artrita reumatoida – de boli cardiace,de accidente vascular-cerebrale, de dementa si foarte multe forme de cancer. Totodata, se pare ca prea putina vitamin D in corp afecteaza tesuturile organelor, inclusiv maduva osoasa, sanul, colonul, rinichii, intestinele, plamanii, prostata, retina, pielea, stomacul si uterul. Dozele zilnice cele mai frecvente variaza intre 400 si 1.000 de UI, in timp ce un aport zilnic de 20.000 de UiIpe o perioada indelungata este considerat toxic in cazul adultilor. La copii, dozele de peste 1.800 de UI in fiecare zi pot duce la hipervitaminoza. Semnele excesului sunt setea neobisnuita, ochii inflamati, mancarimi ale pielii, varsaturi, diaree, nevoia de urinare urgenta, depozite anormale de calciu in peretii vaselor de sange, ficat, plamani si stomac. sursa: adevarul.ro