luni, 6 mai, 2024

Un nou instrument ADN poate prezice inaltimea si evalua riscul aparitiei maladiilor severe

Distribuie:

Publicat:

Un nou instrument sau algoritm poate prezice cu acuratete inaltimea oamenilor, dar mai important, poate evalua riscul aparitiei bolilor grave, precum cancerul sau bolile de inima.

Pentru prima data, cercetatorii au reusit sa creeze un algoritm pentru a prezice trasaturi umane precum inaltimea, densitatea oaselor si chiar nivelul de educatie pe care il poate atinge cineva, bazandu-se doar pe genomul respectivului. Totusi, aplicatiile nu se opresc aici, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily. „Desi am validat acest instrument pentru aceste trei rezultate, acum putem aplica metoda pentru a prezice alte trasaturi complexe asociate riscului de imbolnavire de cancer, diabet sau de inima. Este doar inceputul”, a declarat Stephen Hsu, conducatorul studiului de la Michigan State University.

Asadar, aplicatiile viitoare au potentialul de a duce la progrese insemnate in practica medicinei de precizie, care permite doctorilor sa intervina cat mai devreme cu putinta pentru a preveni sau intarzia aparitia unei maladii. Studiul a fost publicat in numarul din octombrie al revistei Genetics si a inclus analizarea genomului a aproape 500.000 de adulti din Marea Britanie folosind inteligenta artificiala, unde computerul invata si isi adapteaza metodele de procesare a informatiei chiar din datele la dispozitie.

Spre exemplu, „algoritmul analizeaza alcatuirea genetica si inaltimea fiecarei persoane”, conform lui Hsu. „Computerul invata de la fiecare persoana iar in ultima instanta anticipeaza cat de inalti sunt doar dupa analizarea genomului”, adauga acesta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img