duminică, 26 mai, 2024

Un vaccin ar putea intarzia aparitia maladiei Alzheimer

Distribuie:

Publicat:

O echipa de cercetatori americani a reusit sa previna acumularea in creier a proteinelor toxice care determina aparitia maladiei Alzheimer. Testele au fost efectuate pana acum pe soarecii de laborator, dar in curand ar putea fi testat pe oameni, potrivit RTE. Noul vaccin contine ADN care codifica un segment al blocului de constructie al proteinei beta-amiloid. In cadrul cercetarii, vaccinul a declansat un raspuns imun care nu numai ca a condus la o reducere cu 40% a formarii beta-amiloidului, dar si la reducerea formarii proteinei tau cu 50%. Cercetarea a fost efectuata pe soareci care au fost programati genetic sa dezvolte un echivalent la rozatoare al bolii Alzheimer, noteaza adevarul.ro.

„Acest studiu reprezinta rezultatul unui deceniu de cercetare care a demonstrat in repetate randuri ca acest vaccin poate identifica in mod eficient si sigur in modele animale ceea ce credem ca poate provoca boala Alzheimer“, a afirmat seful echipei de cercetatori, doctorul Roger Rosenberg, director al Centrului pentru Alzheimer, de la Universitatea din Texas, citat de agerpres.ro. „Cred ca ne apropiem de testarea acestei terapii la oameni“, a subliniat el. Un obstacol major in dezvoltarea vaccinurilor eficiente impotriva Alzheimer a fost gasirea unor modalitati sigure de a le introduce in organism.

Un vaccin experimental anterior, dezvoltat la inceputul anilor 2000, a cauzat aparitia unor tumori pe creier la unii pacienti atunci cand a fost testat pe oameni. Noul vaccin este injectat in piele in loc de muschi, ceea ce duce la un alt tip de raspuns imunitar. Daca efectele observate la soareci se vor repeta si la om, acest vaccin ar avea o „valoare terapeutica majora“, au spus cercetatorii. „Daca debutul bolii ar putea fi amanat chiar si cu cinci ani, aceasta ar insemna enorm pentru pacienti si familiile lor“, a afirmat de asemenea co-autorul studiului, doctorul Doris Lambracht-Washington, un alt membru al echipei de la Universitatea din Texas. „Numarul cazurilor de dementa ar putea scadea la jumatate“, a apreciat el. Un numar de medicamente care vizeaza depozitele cerebrale de proteine amiloid si tau sunt in curs de dezvoltare sau sunt testate clinic. Dar un vaccin eficient ar fi o strategie mai buna, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Texas. Ar fi mai accesibil si mai putin costisitor. La inceputul acestui an, aceeasi echipa de cercetatori a descoperit punctul exact in care o molecula tau devine daunatoare dar nu a format inca „aglomerari“ in creier.

Oamenii de stiinta lucreaza, de asemenea, la un test al lichidului spinal care poate detecta o proteina tau anormala inainte de aparitia simptomelor bolii. Un astfel de test ar putea identifica persoanele care nu au inca simptome, dar care au niveluri ridicate de tau si amiloid in creier. Pacientii identificati prin acest test ar putea fi atunci candidati pentru tratamentul cu vaccin. „Cu cat astepti mai mult, cu atat va avea mai putine efecte. Odata ce acele placi si ramificatii s-au format, s-ar putea sa fie prea tarziu“, a explicat doctorul Rosenberg. Rezultatele cercetarii au fost publicate  in revista Alzheimer's Research And Therapy. Pana acum se stie ca doua tipuri de proteine toxice joaca un rol-cheie in aparitia bolii Alzheimer – beta-amiloid si tau. Beta-amiloidul si tau se acumuleaza in creier si produc distrugerea celulelor nervoase. Unele cercetari sugereaza ca cele doua sunt legate, beta-amiloid favorizand formarea de „aglomerari“ cauzate de proteina tau. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img