luni, 29 aprilie, 2024

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: “Am vești bune pentru România”

Distribuie:

Publicat:

Președintele Comisiei Europene vine cu vești bune pentru țara noastră. Ursula von der Leyen a anunțat că România a primit undă verde pentru prima cerere de plată în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Aflați, în următoarele rânduri, despre ce este vorba și de ce aceste vești sunt atât de îmbucurătoare.

Vești bune de la Comisia Europeană pentru România

Comisia Europeană a aprobat joi, 15 septembrie, o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României în valoare de 2,6 miliarde de euro, din care 1,8 miliarde euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU.

“Am vești bune pentru România! Vin 2,6 miliarde de euro ca prima plată în cadrul NextGenerationEU”, a anunțat președinta Ursula von der Leyen.

Planul de redresare și reziliență al României include o gamă largă de măsuri de investiții și de reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice. Acesta se ridică la 29,2 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, din care 13 % (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite României cu titlu de prefinanțare.

“S-au înregistrat progrese suficiente în cadrul planului său național de redresare și reziliență, România fiind astfel pregătită să primească o primă plată în cadrul NextGenerationEU”, a mai transmis Ursula von der Leyen.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene: Felicitări României

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene a felicitat România pentru îndeplinirea primelor 21 de jaloane și ținte stabilite în planul său de redresare și reziliență. Valdis Dombrovskis a declarat că multe dintre acestea vor contribui la tranziția verde a României, prin măsuri de decarbonizare a economiei și de promovare a transportului durabil, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Este important de precizat că odată ce evaluarea Comisiei Europene va fi revizuită și aprobată de statele membre, țara noastră urmează să primească granturi și împrumuturi în valoare de 2,6 miliarde EUR, care vor contribui la crearea unei economii mai reziliente, cu beneficii considerabile pentru cetățeni și întreprinderi, după cum a spus oficialul de la nivelul Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img