joi, 30 mai, 2024

Uscăciunea vaginală îngreunează viaţa sexuală. Ce soluţii există

Distribuie:

Publicat:

Mai ales pe măsura înaintării în vârstă, dar şi în tinereţe, unele femei se pot confrunta cu uscăciune la nivelul vaginului, care are impact asupra vieţii sexuale şi nu numai. Este bine să ştii de ce apare, dar şi ce soluţii recomandă medicul pentru a ameliora această problemă.

Este vorba despre un disconfort care adesea devine un subiect tabu, dar nu ar trebui să fie aşa, mai ales că are implicaţii asupra sănătăţii şi vieţii intime. Mai mult de jumătate dintre femeile cu vârste cuprinse între 51 şi 60 de ani se confruntă cu uscăciune vaginală, care poate să apară însă şi la tinere, în anumite situaţii.

„Studiile evidenţiază faptul că doar un sfert dintre pacientele care au această manifestare caută sprijin sau tratament. Primul pas pentru vindecare sau ameliorare este reprezentat de recunoaşterea uscăciunii vaginale ca problemă, a impactului sau asupra vieţii sexuale, dar mai ales asupra psihicului“, menţionează dr. Dan Florin Străjean, medic primar obstetrică-ginecologie.

 

Cauzată de scăderea nivelului de estrogen

 

În mod normal, pereţii vaginului sunt lubrifiaţi de un fluid produs de nişte glande aflate în apropierea colului uterin. Acest fluid are rol protector, deoarece protejează împotriva bacteriilor şi, de asemenea, ajută la buna desfăşurare a contactelor intime.

Principalul factor implicat în apariţia uscăciunii vaginale este scăderea nivelului de estrogen, care afectează femeile pe măsura înaintării în vârstă, dar care survine şi în anumite situaţii precum naşterea, alăptarea, tratamentele pentru cancer (radioterapie, chimioterapie), scoaterea ovarelor şi administrarea unor medicamente precum cele indicate în terapia fibromului uterin sau a endometriozei.

Există şi numeroase alte cauze care determină apariţia acestei neplăceri: infecţiile vaginale sau urinare, excesul de igienă intimă, administrarea anticoncepţionalelor orale combinate, fumatul, stresul, modificările hormonale, alergiile şi tratamentul cu antihistaminice.

 

COntinuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img