miercuri, 29 mai, 2024

USR : Bugetul pentru 2022

Distribuie:

Publicat:

Actuala sesiune parlamentară se încheie peste câteva zile. Înainte să pleci în vacanţă, vrem să-ţi prezentăm cele mai importante iniţiative legislative depuse de parlamentarii noştri în ultimele 4 luni. Unele dintre ele au devenit legi şi vor fi puse în aplicare de anul viitor.

Bugetul pentru 2022

USR a depus mai multe amendamente la bugetul pentru 2022 care să asigure fonduri pentru construirea de spitale noi, mărirea salariilor profesorilor şi buna funcţionare a justiţiei.

– Fonduri pentru spitalele regionale. E nevoie de fonduri pentru a garanta împrumuturile pe care România le-a semnat pentru construirea celor 4 spitale regionale şi a celui metropolitan. PSD trebuie să îşi amintească promisiunile de pe planşele colorate din 2016 şi spitalele să fie o prioritate.

– Profesorii trebuie să beneficieze de mărirea cu 16% a salariilor, conform Legii Salarizării Unitare, adoptate de altfel de PSD. Nu există nicio justificare pentru care profesorii, de care depinde educaţia copiilor, să nu primească această mărire.

– Extinderea programului "Masă caldă în şcoli". USR propune extinderea la un număr de 900.000 beneficiari, adică 30% din numărul total de elevi (în prezent sunt doar 70.000 beneficiari) şi creşterea alocării per elev.

– Anul acesta trebuie alocate resurse financiare pentru a scăpa de toate toaletele din curţile şcolilor. Acestea se pot construi rapid din containere modulare, aşa cum în ultima perioadă au fost construite şi spitale modulare.

– E nevoie de finanţarea corectă a luptei anticorupţie prin aducerea bugetului Ministerului Public la nivelul anului trecut + inflaţia prognozată. În actuala variantă de buget a fost scăzut cu 19% faţă de anul trecut.

O zi liberă pentru vaccinare! Este o lege iniţiată de deputaţii USR Oana Ţoiu şi Radu Molnar care a intrat în vigoare în acest an şi de care au beneficiat deja sute de mii de angajaţi.

Viza pentru nomazii digitali devine realitate şi în România, la iniţiativa Dianei Buzoianu. Mai multe informaţii despre proiect, aici: https://www.usrplus.ro/viza_de_lung_edere_pentru_nomazii_digitali_adoptat_de_camera_deputa_ilor_diana_buzoianu_ini_iator_este_o_lege_care_aduce_rom_nia_n_secolul_xxi?utm_campaign=9_3_ce_au_facut_parlamentariii&utm_medium=email&utm_source=usr

Curţile şcolilor, deschise şi după program! A devenit lege iniţiativa lui Tudor Pop care facilitează sportul în curtea şcolilor şi în afara orelor de program, respectiv în zilele de weekend şi în vacanţe.

De la 1 ianuarie, cărţile electronice şi audio vor fi mai ieftine, după ce iniţiativa lui Cătălin Teniţă de reducere de la 19% la 5% a TVA-ului aplicat acestora a fost adoptată de Parlament.

Acces la servicii de sănătate în mediul rural. Acesta este scopul legii Asistenţei Medicale Mobile iniţiată de deputatul USR Tudor Pop şi adoptată anul acesta. Ştiaţi că 700 de localităţi din România nu au medic de familie?

Mai puţină birocraţie pentru 1.000.000 de firme româneşti. Declaraţia anuală de beneficiar real a fost eliminată, la iniţiativa deputatului USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Studenţii vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare în urma unui proiect legislativ depus de senatorul USR Irineu Darău.

O grijă în minus. Românii conectaţi la reţeaua publică de încălzire nu vor mai fi obligaţi să monteze repartitoare până la finalul anului. Cristina Prună a reuşit să convingă parlamentarii să voteze o amânare de un an de zile.

Alte proiecte sunt în circuitul parlamentar şi aşteaptă votul final. Iată câteva exemple:

Drumuri mai sigure
– România este ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din UE şi singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier. Deputatul USR Cristian Paul Ichim a depus un proiect de lege care urmăreşte instalarea unui astfel de sistem şi pe drumurile publice din România. Ce presupune concret, aici: https://www.facebook.com/1058116737612843/posts/4332143950210089

– Tot pentru a spori siguranţa pe drumuri, deputatul Mihai Botez a depus un proiect de lege care va permite Poliţiei Rutiere să dea amenzi şi pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale şoferilor. Tu foloseşti cameră de bord?

– Pentru că prevenţia e cea mai simplă cale prin care putem reduce numărul de accidente, senatorul USR Cosmin Poteraş a depus o iniţiativă legislativă pentru introducerea de cursuri de conducere defensivă şi de prim-ajutor atât pentru obţinerea permisului de conducere, cât şi pentru cei care au permisul suspendat şi vor să-l recupereze.

Sănătatea e o prioritate

– Deputatul USR Adrian Wiener a depus două proiecte legislative menite să ajute sistemul sanitar şi, implicit, sănătatea românilor:

– colectarea taxei pe viciu direct la Ministerul Sănătăţii, astfel încât să poată fi derulate programe de prevenţie şi să crească calitatea sistemului public de sănătate.

– introducerea principiului "sănătatea în toate politicile", care îşi propune să se ţină cont de impactul asupra sănătăţii publice în toate demersurile decizionale.

Legi anti-plagiat
– Cum ar fi să aflăm cine sunt coordonatorii doctoratelor din România chiar de pe site-urile universităţilor, nu doar din investigaţii jurnalistice, atunci când suntem informaţi că încă un politician şi-a plagiat doctoratul? În urma unei iniţiative USR depuse de senatoarea Silvia Dinică, acest lucru ar putea fi posibil.

– Senatoarea Simona Spătaru a depus un proiect care elimină posibilitatea renunţării voluntare la titlul de doctor, un tertip adesea folosit de plagiatori pentru a scăpa de răspunderea în faţa legii.

Oprim impostura şi risipa din banul public

– Senatoarea USR Anca Dragu a depus un proiect de lege pentru ca banii din Fondul de Rezervă să fie alocaţi pe criterii de transparenţă, nu împărţiţi după bunul plac al Guvernului PNL-PSD-UDMR. Iniţiativa USR limitează sumele disponibile Fondului de Rezervă al Guvernului la 0,5% din totalul cheltuielilor bugetare, împiedicând transformarea fondului într-o adevărată puşculiţă de partid.

– STOP mandatelor provizorii pe termen nelimitat, acordate oamenilor puşi exclusiv pe criteriul apartenenţei politice. Deputata USR Cristina Rizea a depus un proiect în acest sens. Detalii, aici: https://www.facebook.com/100044530775479/posts/459793728848316

– Audieri pe bune pentru şefii ANRE. Ştiaţi că PSD-PNL a instalat la şefia ANRE un inginer agricol, frate al baronului PSD Paul Stănescu, care nici nu s-a prezentat la "interviul de angajare"? Pe viitor, persoanele numite în conducerea unei instituţii cheie în domeniul energiei nu mai trec prin Parlament fără audieri serioase, în care să îşi prezinte CV-ul şi competenţele.

– În plus, deputata Cristina Prună a depus un proiect de lege astfel încât şefii ANRE să răspundă în faţa Parlamentului pentru piedicile puse în calea investiţiilor în sectorul energetic.

– Scoatem şcolile de sub pixul politic al inspectoratelor. Proiectul senatorilor USR Ştefan Pălărie şi Irineu Darău care stabileşte ca directorii interimari de şcoli să fie numiţi de consiliile de administraţie, nu de inspectoratele şcolare, a fost adoptat din nou de Camera Deputaţilor, după ce preşedintele României a solicitat reexaminarea acestuia.

– Economii la buget. Deputatele Pollyanna Hangan şi Denisa Neagu au depus două proiecte care vor economisi, anual, milioane de lei de la bugetul de stat. Membrii consiliilor consultative AJOFM şi ATOP nu trebuie să mai fie plătiţi pentru simpla participare la o şedinţă.

– Pauză de trei ani pentru funcţionarii publici incompatibili. Propunerea USR a fost, din păcate, blocată de PSD şi PNL în Camera Deputaţilor.

– Fără decoraţii pentru securişti şi penali. Parlamentarii USR Raoul Trifan şi Nicu Fălcoi au depus un proiect prin care se limita acordarea de ordine şi decoraţii securiştilor şi infractorilor. Senatorii PSD, PNL şi UDMR au votat împotriva iniţiativei legislative, urmează votul din Camera Deputaţilor.

Debirocratizare şi digitalizare
– Acces la REVISAL pentru fiecare angajat. Deputata Cristina Prună a depus un proiect prin care fiecare salariat să aibă acces online, în orice moment, la datele din REVISAL despre vechimea şi contractele de muncă pe care le-a avut de-a lungul timpului. Senatorii PSD şi PNL au respins iniţiativa. Va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

– Vechime în muncă pentru PFA-uri. Proiectul, iniţiat de senatorul Andrei Postică şi deputatul Beniamin Todosiu, prin care activitatea desfăşurată de PFA-uri constituie vechime în muncă, a fost aprobat de Senat.

– Plăţi cu cardul la toate instituţiile publice. Deputaţii USR Viorel Băltăreţu şi Brian Cristian au depus o iniţiativă legislativă prin care plata online a taxelor, impozitelor, amenzilor şi altor obligaţii să fie acceptată de toate instituţiile publice din România. Forţăm, practic, statul să se adapteze vremurilor în care trăim. Proiectul USR a fost aprobat de Senat, urmează votul de la Camera Deputaţilor.

– Fără arhive cu acte de 50 de ani. Senatorul USR Claudiu Mureşan a depus o iniţiativă legislativă menită să reducă birocraţia: companiile nu vor mai fi obligate să arhiveze documentele financiar-contabile timp de până la 50 de ani, ci doar pentru 5 ani. Mai multe informaţii despre proiect, aici: https://www.usrplus.ro/senatorul_usr_claudiu_mure_an_ini_iativ_legislativ_pentru_reducerea_birocra_iei?utm_campaign=9_3_ce_au_facut_parlamentariii&utm_medium=email&utm_source=usr

Legi pentru mediu

– Lege pentru un aer curat. Parlamentarii USR Oana Cambera şi Dragoş Popescu au depus o lege care asigură o monitorizare reală şi eficientă a calităţii aerului prin crearea unui Sistem Naţional pentru Calitatea aerului. Cum ar funcţiona, aici: https://www.facebook.com/100044530775479/posts/459984828829206

– Spunem stop poluării. Senatorul USR Dragoş Popescu a depus o iniţiativă legislativă care înăspreşte legislaţia de mediu. Dacă legea va fi votată, îngroparea, arderea sau incendierea ilegală a deşeurilor va deveni infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Legi pentru protecţia victimelor

– Agresorii sexuali ai minorilor nu mai scapă de închisoare. Parlamentarii USR Monica Berescu, Anca Dragu, Oana Ţoiu şi Andrei Lupu au depus un proiect de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14 ani va fi încadrat în mod sigur la infracţiunea de viol. Astfel, ne asigurăm că violatorii nu vor mai primi pedepse cu suspendare.

– Locuinţe sociale pentru victimele violenţei domestice. Zeci de mii de femei agresate nu depun plângere împotriva agresorului de frică să nu fie trimise înapoi acasă, în mâinile lui. Deputatele USR Oana Ţoiu şi Oana Cambera au depus o iniţiativă legislativă pentru ca victimele violenţei domestice să poată aplica pentru locuinţe sociale şi pentru locuinţe de necesitate. Detalii despre proiect, aici: https://www.usrplus.ro/proiect_usr_n_sprijinul_victimelor_violen_ei_n_familie?utm_campaign=9_3_ce_au_facut_parlamentariii&utm_medium=email&utm_source=usr

– România ar putea da produse de igienă de uz personal gratuite fetelor vulnerabile în şcoli pe modelul Scoţiei. Iniţiativa deputatei USR Oana Ţoiu a primit raport favorabil în comisiile din Camera Deputaţilor. Detalii, aici: https://www.usrplus.ro/raport_favorabil_pentru_ini_iativa_mpreun_pentru_fete_a_deputatei_usr_oana_oiu_rom_nia_ar_putea_da_produse_de_igien_de_uz_personal_gratuite_fetelor_vulnerabile_n_coli_pe_modelul_sco_iei_i_new_yorkului?utm_campaign=9_3_ce_au_facut_parlamentariii&utm_medium=email&utm_source=usr

– Cei implicaţi în procese civile nu vor mai aştepta luni de zile până să afle motivarea hotărârilor pronunţate, ci vor afla argumentele care au condus la soluţia decisă încă din momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti. Oana Murariu, deputat USR, a depus un proiect de lege în acest sens.

Soluţii la criza energetică

– USR a depus un proiect care permite primăriilor să împrumute de la Trezoreria Statului pentru a plăti facturile la energie. Proiectul a fost respins de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisiile de buget-finanţe şi pentru administraţie. Doar de ochii lumii, propunerea USR a fost înglobată într-un proiect de aprobare a unei ordonanţe care şi-a produs deja efectele, ceea ce face ca măsura să nu poată fi aplicată în mod real.

– Fără executări silite abuzive în baza facturilor emise de operatorii de servicii publice! Deputaţii USR Pollyanna Hangan, Denisa Neagu şi Mihai Badea au depus o propunere legislativă prin care facturile fiscale emise de operatorii de salubritate, energie sau canalizare nu vor mai fi titluri executorii.

Vă mulţumim pentru că sunteţi alături de noi şi vă dorim sărbători fericite!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img