vineri, 19 aprilie, 2024

VASLUI: Preotul Andrei Zagan ii umileste pe cei care l-au imbogatit

Distribuie:

Publicat:

Enoriasii din Parohia “Sfantul Nicolae”, acolo unde slujeste preotul Andrei Zagan, au fost din nou obligati sa indure umilinte grele zilele trecute. Sambata, credinciosii au sarbatorit Mosii de Vara, iar duminica si luni, au fost Rusaliile. Multi vasluieni au dorit sa imparta bucate si alte pomeni de sufletele mortilor, drept pentru care au mers la bisericile de care apartin. Daca in alte parohii oamenii sunt tratati cu respect de preotii lor, la biserica “Sfantul Nicolae”, sluga episcopului Corneliu, preotul Andrei Zagan, isi bate joc de enoriasi si ii umileste de fiecare data cand are ocazia. Pe langa faptul ca preotul le cere intr-una bani pentru diverse lucruri pe care le are de facut pentru confortul propriu, atunci cand merg in casa Domnului, enoriasii sunt tinuti afara. Oamenii isi intind sub cerul liber mancarea pe care o aduc pentru pomeniri. Toate astea se intampla in ciuda faptului ca la biserica exista o imensa sala pentru praznice. Problema este ca sala respectiva se afla la parterul palatului pe care Zagan l-a construit in curtea bisericii, palat in care locuieste preotul. Peste 100.000 de euro a costat casa parohiala, suma la care se adauga investitia in mobilier si alte utilitati. O mare parte din bani au fost donati de enoriasi, iar o alta parte din suma a fost primita de Zagan de la un om de afaceri. Cand palatul a fost gata, enoriasii au avut voie in sala de praznice o scurta perioada de timp. Deranjat ca se face galagie, Zagan a luat decizia sa interzica accesul oamenilor in praznicar. Le-a ridicat afara o cascarabeta de cativa metri, o constructie care risca sa fie luata de vand in orice moment. Dar cum aici nu incape multa lume, enoriasii stau in curtea bisericii cand au de facut pomeniri si intend merindele pe jos. La fel s-a intamplat si zilele trecute cand mancarea care trebuia data de pomana a fost pus ape jos printre picioarele credinciosilor veniti la slujba. O imagine rusinoasa pentru un preot care traieste in lux, un lux platit cu banii amaratilor care trec pragul bisericii. “Este mai rau ca in Evul Mediu. Nici la tara in cele mai sarace sate nu se intampla asa ceva. Toata lumea rade de noi. Nu stiu ce are de gand omul acesta, l-a orbit bogatia”, spune, tanti Aneta.

“A trecut un batran si a calcat prin farfuriile mele”

Masa scoasa in curtea bisericii de Zagan pentru a-si intinde oamenii bucatele aduse la sfintit, nu este suficient de mare si cum credinciosii care vor sa faca milostenie sunt multi, se ajunge in situatii destul de jenante. “Nu avem voie in praznicar. Am pus mancarea pe jos si a trecut un batran, nu a fost atent si a calcat in farfuriile mele. Ce era sa mai dau de pomana. Am plecat acasa”, spune o alta femeie. Nesimtirea preotului Andrei Zagan, nu are limite. Un individ avar dupa putere si avere care isi bate joc de enoriasi. Zeci de mii de euro aduna acest preot din judetul Vaslui de la enoriasi si de la oameni de afaceri din judet. Asa a ajuns popa Andrei Zagan de la Biserica “Sfantul Nicolae” din Vaslui sa duca un trai de lux, extravagant.

A transformat o casa noua in cotet pentru gaini si porci

Sunt cativa ani de cand Andrei Zagan a fost parasutat in parohia “Sfantul Nicolae” de iubitul sau episcop, Corneliu Barladeanu. Cand a venit la Vaslui, fostul preot de la biserica, Gheorghe Paun, a fost evacuat cu forta din casa parohiala, o constructie moderna situata peste strada de biserica. Chiar daca locuinta parohiala construita de Paun arata foarte bine, ea nu a fost pe placul lui Zagan. Dupa ce l-a dat afara pe fostul preot cu tot cu familie, Andrei Zagan nu s-a mutat aici. A transformat casa parohiala in cotet pentru gaini si porci. Cu acordul si binecuvantarea iubitului sau episcop, Zagan si-a ridicat un luxos palat chiar in curtea bisericii. Razbunarea pe fostul preot Paun nu s-a oprit aici. Atucni cand omul a decedat, Zagan nu a vrut sa il primeasca in biserica. Aghiotantul Episcopului Barladeanu si-a construit palatul in care locuieste din banii enoriasilor, oameni pe care acum nu vrea sa ii primeasca in sala de praznice. Mai mult, Zagan a inceput sa ii certe pe oameni ca nu fac donatii la biserica si ca fondurile pe care le are la dispozitie sunt aproape zero. Nu a dus lipsa de bani cand a bagat peste 120.000 de euro in casa parohiala.

Aduna cateva mii de euro in fiecare luna

Oficierea unui botez la biserica in care slujeste Zagan costa si 500 de lei, iar oficierea unei casatorii este facuta in schimbul sumei de 1.000 de lei. Banii sunt incasati de preot fara sa emita vreo chitanta. Oamenii care stau pe langa Zagan mai povestesc ca acesta aduna bani frumosi de la pomelnice si din ce doneaza enoriasii la cutia milei. Zagan oficiaza saptamanal cununii ori botezuri. Cei care il ajuta povestesc ca preotul aduna lunar in jur de 5.000 de euro. Aici intra si donatiile facute de unii credinciosi. Asa a ajuns Zagan sa isi construiasca un palat in curtea parohiei pe care l-a mobilat cu piese foarte scumpe, din lemn masiv, mobilier facut la comanda. In praznicarul ridicat din banii credinciosilor, Zagan vrea sa deschioda o afacere care sa ii asigure un venit suplimentar de cateva mii de euro, lunar. El pregateste deschiderea unei firme care sa furnizeze mancare la praznice. De asemenea, cine va vrea sa faca un praznic la biserica, va fi gazduit in schimbul unor sume de bani, chiar in praznicarul ridicat de enoriasi. Asadar, atunci cand omul este prins la ananghie si are nevoie de preot, acesta, la momentul in care ii este solicitat serviciul pentru inmormantarea unui crestin intervine si cu o serie de sugestii care fac trimitere la firma lui. „Stiu ca sunteti la mare necaz. Dar nu credeti ca ar fi mai bine sa mergeti la firma …cutare pentru a se ocupa ei de toate cele necesare. Este mult de alergat si sa stiti ca cei pe care ii reocmand sunt profesionisti si vor face totul ca la carte”! Asa suna replica preotului. Va reamintim ca zagan a cumparat un teren de 500 de metri patrati, peste strada de spital, teren pentru care a platit 75 de mii de euro, adica 150 de euro pentru un metru. Acum aproape a finalizat o cladire, investitie estimata la aproximativ 50 de mii de euro. Vorbim de aproape 140 de mii de euro, bani gheata. O suma detinuta de un preot care pozeaza intr-un om cu un trai modest. Reporterii INVASLUI.RO au reusit sa afle si ce le-a spus Zagan enoriasilor despre aceasta noua afacere. Un  material exploziv pe care il puteti citi in zilele urmatoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img