marți, 21 mai, 2024

Vești bune din zona euro: inflația a încetinit în decembrie pentru a doua lună consecutiv

Distribuie:

Publicat:

Inflaţia din zona euro a încetinit în decembrie pentru a doua lună consecutiv, dar analiştii nu se aşteaptă ca acest lucru să provoace o schimbare de ton din partea Băncii Centrale Europene (BCE), transmite CNBC, citat de news.ro.

Inflaţia generală, care include costurile alimentelor şi energiei, a ajuns la 9,2% în termeni anuali, în decembrie, potrivit datelor preliminare publicate vineri de institutul european de statistică, Eurostat.

În noiembrie, inflaţiei a fost de 10,1% şi a reprezentat prima scădere uşoară a preţurilor consemnată din iunie 2021. Economia zonei euro a fost supusă unei presiuni imense în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, costurile energiei şi alimentelor crescând puternic anul trecut.

În efortul de a combate creşterea preţurilor, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de patru ori în 2022 şi a spus că probabil va continua să facă acest lucru în acest an.

Rata principală a băncii este în prezent la 2%. În ciuda altor semne că inflaţia se reduce, analiştii spun că este prea devreme pentru a sărbători şi nu se aşteaptă la o schimbare a politicii din partea băncii centrale.

cONTINAUREA PE stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img