Veste bună pentru românii care dețin centrale termice de apartament. Ce decizie s-a luat cu privire la compensarea facturilor

0
64

Românii care dețin centrale termince de apartament au parte de o veste bună. Ce decizie s-a luat cu privire la compensarea facturilor la energie. A fost aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență. Ce a anunțat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

A fost aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență și s-a aflat ce decizie s-a luat cu privire la compensarea facturilor la energie. Veste bună pentru toți cei care au centrale termice de apartament.

Ce decizie s-a luat cu privire la compensarea facturilor la energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că în iarna care urmează nu va exista un plafon de consum la gaze. Potrivit acestuia, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 august 2034, prețul pentru facturi este de cel mult 0,31 lei/kWh, TVA inclus, dar doar pentru casnici.

Noncasincii vor avea de plătit maximum 0,37 lei/kWh pe metrul cub de gaze naturale, iar factorul de conversie este de 10.6 kWh/ metrul cub. Prin urmare, situația va fi la fel ca în iarna din anul 2021

„La gaze naturale, 31 de bani – rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus: în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum. Poate că nici noi nu am exemplificat”, a declarat Virgil Popescu.

Cum arată prețurile

maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;

maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică, potrivit playtech.ro

„Deci, nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populaţie, preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat şi este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ pentru CET-uri”, a adăugat ministrul.

Potrivit ministrului Energiei, preșul este reglemetat, iar producătorii sunt obligați să vândă gazul natutural cu 150 de lei pe megawatt. Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost aprobat joi de către Guvern.