luni, 29 aprilie, 2024

Vesti EXCELENTE pentru SOMERI! Angajatorii RENUNTA la ASTA!

Distribuie:

Publicat:

Vesti excelente pentru cei care sunt in cautarea unui job. De teama lipsei de personal, companiile vor renunta la testele de angajare.

Aplicarea testelor ȋn cadrul proceselor de recrutare si selectie nu mai reprezinta o etapa obligatorie pentru angajatorii din tara noastra, in ultimii ani, din ce ȋn ce mai putini angajatori alegand sa aplice teste eliminatorii, arata compania de externalizare a proceselor de resurse umane Smartree, relateaza Mediafax.

Una dintre exceptii o reprezinta companiile multinationale ȋn care exista o politica de recrutare la nivel global, care presupune aplicarea unor serii de teste, iar aceasta procedura se aplica si la nivel national.

Ȋn ceea ce priveste tipul de teste incluse ȋn procesul de selectie, desi unele firme le aleg pe cele de personalitate sau de logica, cele mai des ȋntȃlnite sunt cele de verificare a cunostintelor tehnice necesare desfasurarii activitatii, ȋn special atunci cȃnd vorbim despre pozitii de specialisti.

„Principalul avantaj al acestor testari este faptul ca se pot verifica anumite cunostinte tehnice, aptitudini si abilitati, ȋnca de la ȋnceputul procesului de recrutare. Se elimina, astfel, riscul angajarii unui candidat care ȋn perioada de proba nu ar dovedi ca are toate competentele mentionate ȋn CV, ceea ce ar face procesul de recrutare ineficient”, declara Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Testele psihologice sunt probabil cel mai putin folosite, comparativ cu anii trecuti, dat fiind ritmul alert impus de piata. In plus, pentru pozitiile de seniori, candidatii sunt abordati direct, prin platformele online specifice.

Testele de angajare sunt folosite cu precadere in domeniul IT, contabilitate, ingineri sau limbi straine, ȋn cazul centrelor tip call-center. „Ponderea rezultatelor ȋn decizia de angajare poate fi si de peste 50%, restul raportȃndu-se la atitudine, responsabilitate sau recomandari de la locul anterior de munca”, mai spune Raluca Penes.

Un sector aparte este domeniul public, unde exista anumite proceduri si etape, inclusiv testari obligatorii si eliminatorii. Testele care se aplica ȋn procesele de recrutare trebuie sa fie ȋn conformitate cu legile ȋn vigoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img