sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Vesti proaste pentru o categorie de angajati! Ce veti fi obligati sa platiti

Distribuie:

Publicat:

Vești proaste pentru o categorie de angajați români! Aceștia ar putea fi obligați  să plătească contribuție la pensii în curând, obligația de a plăti CAS de către aceștia regăsindu-se într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului.

Astfel, banii cu care rămân aceștia, în urma activităților prestate, s-ar putea să fie mai puțini. Acest lucru se poate întâmpla dacă zilierul este plătit cu minimul pe oră și cel care îi folosește munca nu vrea să îi mărească acel venit.

În prezent, zilierii trebuie să plătească doar impozit pe venit pentru banii cu care sunt plătiți. Există însă un proiect de ordonanță de urgență care, dacă va fi adoptat, îi va obliga pe zilieri să plătească și ei contribuții la pensie.

Având în vedere că cei care folosesc munca zilierilor ar putea să îi plătească, în continuare, după adoptarea acestei modificări, cu indemnizația minimă, s-ar putea ca aceștia să rămână, în final, cu mai puțini bani. Potrivit Legii nr. 52/2011, zilierii trebuie să primească pe ora de muncă măcar valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (aceasta fiind valoarea indemnizației brute). În 2019, indemnizația brută pe oră este de aproximativ 12,4 lei.

De aceea, dacă zilierul va primi aceeași suma brută, dar din care se va scădea și contribuția la pensie, el va avea cu 25% (aceasta fiind cota CAS) mai puțini bani primiți, efectiv. Numai beneficiarii (cei care lucrează cu zilieri) care le vor mări indemnizațiile brute le vor asigura zilierilor măcar veniturile pe care le primeau până la adoptarea acestei modificări.

Pe de altă parte, zilierii nu vor fi, în continuare, asigurați în sistemul public de sănătate. Dacă vor dori să fie asigurați, ei vor avea posibilitatea de a o face, separat. Cu alte cuvinte, proiectul de OUG nu prevede că va fi obligatoriu de plătit pentru veniturile ziliere și contribuția la sănătate, potrivit romaniatv.net

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img