duminică, 19 mai, 2024

Vesti teribile pentru romanii cu credite in lei! Ratele bancare au explodat!

Distribuie:

Publicat:

Cei care s-au imprumutat in lei primesc vesti foarte proaste: le cresc ratele. Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se indexeaza dobanda la aceste credite, a urcat astazi cu 10 la suta si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Pentru cei care au facut un imprumut la banca in urma cu un an, de pilda, rata lunara va creste cu 7 procente.

Iar analistii spun ca indicele ROBOR se va mari pe termen lung.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat pe 18 septembrie la pragul de 1 la suta. A continuat sa creasca zilnic, dar saltul cel mai mare a fost astazi, de la 1,14 la 1,25 la suta pe an.

Cresterea indicelui ROBOR se va simti direct in ratele celor care au credite in lei cu dobanda variabila.

Irina Chitu, analist financiar: ″In contractele de credit la fiecare 3 luni se actualizeaza acest indice, la fiecare in functie de cand a semnat contractul. Daca de exemplu pentru o persoana care a luat creditul anul trecut in septembrie, cand ROBOR era la minime istorice , 0,68 la suta, avea o rata de 910 lei la un credit prima casa luat pe 30 de ani, acum plateste deja cu 70 de lei mai mult. Estimarile sunt de crestere a ROBOR pana 2 la suta anul viitor, adica ar plati in loc de 910 lei rata 1074 de lei rata.”

Claudiu Cazacu, analist economic: “Noi vedem dobanzile la inceputul anului viitor, in prima jumatate a anului, in prima jumatate a intervalului 1,5-2 la suta, si depasind acest nivel de 2 la suta, mergand spre 2,5 la suta in a doua jumatate a anului viitor.”

Analistii spun ca aceasta crestere a dobanzilor este un instrument prin care Banca Nationala tine sub control cursul valutar, in conditiile in care leul este supus unei tendinte de depreciere.

Claudiu Cazacu, analist economic: “Poate sa fie o reflectare a dorintei, a preferintei bancii centrale pentru un curs relativ stabil. Dobanzile in crestere si ridicate ajuta leul sa nu piarda teren in raport cu euro.”

Analistii sustin ca ROBOR va continua sa creasca, dar deocamdata nimeni nu poate sa spuna cat de rapida va fi cresterea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img