vineri, 1 decembrie, 2023

Vintu, o postare noua: Functia de prim-ministru, cea mai negociata functie

Distribuie:

Publicat:

Sorin Ovidiu Vintu este din ce in ce mai preocupat de viata politica romaneasca. Omul de afaceri comenteaza, intr-un articol publicat pe contul sau de Facebook, puterea presedintelui, dar si functia de prim-ministru, “cea mai negociata functie” dupa cum considera acesta.

“Intr-un sistem semiprezidential, cum este al nostru, functia de prim-ministru este cea mai negociata functie: o data in partid, alta data in aliantele necesare obtinerii majoritatii. Tocmai pe mana unui om neales direct si care trebuie sa multumeasca atitea interese ajunge apoi tot bugetul tarii.”, scrie Vintu.

Omul de afaceri face o comparatie intre puterea presedintelui in Romania si cea a presedintelui american, considerand ca in tara noastra seful statului nu are dreptul decat la “putin scandal”.

“In Romania, puterea presedintelui de a respinge o lege este limitata. Dreptul lui de veto se rezuma la a trimite legea inapoi, in Parlament, dar numai o singura data. Presedintele are dreptul, deci, doar sa faca putin scandal atunci cand nu-i convine o lege.

Presedintele american, in schimb, poate sa se opuna oricarei initiative legislative. Veto-ul lui e anulat doar de votul a doua treimi din Congres.”, mai scrie Vintu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img