Vladimir Putin, către Emmanuel Macron: ‘Nu trebuie să lansezi un atac nuclear asupra unui oraș important pentru a câștiga un război’

0
63

Liderul rus Vladimir Putin a alarmat liderii occidentali făcând referire la atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki într-o conversație cu președintele francez Emmanuel Macron, au declarat surse diplomatice pentru Daily Mail.

Potrivit surselor, Putin și-a exprimat părerea că bombardamentele – care au declanșat capitularea japonezilor și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – au demonstrat că 'nu este nevoie să ataci marile orașe pentru a câștiga'.

O sursă a declarat: "Macron a fost clar alarmat. A sunat ca o aluzie foarte puternică la faptul că Putin ar putea detona o armă nucleară tactică în estul Ucrainei, lăsând Kievul intact. Aceasta părea să fie ideea centrală a remarcilor sale'.

O sursă guvernamentală franceză a declarat: 'Cei doi președinți au discutat, fără îndoială, despre riscul utilizării armelor nucleare. Putin vrea să transmită mesajul că toate opțiunile sunt pe masă, în conformitate cu doctrina rusă referitoare la armele nucleare'.

Oficialii au avertizat că Putin ar putea "să devină nuclear" după ce forțele ucrainene au atacat podul rutier care leagă Rusia de Crimeea, lucru despre care președintele rus a spus că ar "depăși o linie roșie" și ar determina "ziua judecății".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a fost informat de serviciile sale de securitate că există un risc 'foarte mare' ca Rusia să folosească arme nucleare tactice.

Putin a avertizat că, dacă forțele occidentale vor pune în pericol "integritatea" teritoriului rusesc, atunci "vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem", adăugând: 'Aceasta nu este o cacealma.'

La 12 octombrie, Macron a declarat într-un interviu că Franța nu va folosi 'evident' arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei.

„Franța are o doctrină nucleară care se bazează pe interesele vitale ale țării și care sunt clar definite. Acestea nu ar fi în joc dacă ar avea loc un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune', a spus Macron.

Emmanuel Macron a vorbit ultima dată cu Zelensky marți, când a fost de acord să ajute la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Ultima convorbire telefonică mediatizată a președintelui francez cu Putin a avut loc la 11 septembrie, când Macron 'a cerut încetarea focului în Ucraina și restabilirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei'.

Dezvăluirea despre comentariile despre Hiroshima/Nagasaki a venit în timp ce Putin i-a avertizat pe locuitorii orașului ucrainean Kherson să plece sau vor fi deportați cu forța pe teritoriul controlat de Rusia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.