joi, 2 mai, 2024

Zaharul are acelasi efect precum cocaina asupra creierului

Distribuie:

Publicat:

Sunt foarte putini oameni care pot rezista tentatiei de a manca zahar in orice forma s-ar regasi acesta. Nu numai ca este extrem de greu sa reununtam la acest aliment, ci acesta creeaza si dependenta, potrivit unui studiu recent.

Oamenii de stiinta spun ca zaharul poate da aceeasi depedenta precum drogurile ilegale, cum ar fi cocaina, alaturi de toate simptomele asociate acestei dependente. 

„Datele culese in urma studiilor pe animale au aratat o suprapunere intre consumul de zaharuri adaugate si efectele asemanatoare consumului de droguri, incluzand aici poftele, toleranta, izolarea, sensibilizarea incrucisata, toleranta incrucisata, dependenta incrucisata, recompensa si efectele opioide”, se arata in studiul citat.

Studiul, publicat in British Journal of Sports Medicine, arata ca zaharul poate actiona si ca un medicament impotriva consumului excesiv de alcool si alte substante care creeaza dependenta, insa, la fel ca opiumul sau cocaina, este rafinat si plante in cristale pure albe, un proces despre care cercetatorii spun ca adauga si mai multe proprietati adictive.

„Consumul de zahar are efecte similare celor ale cocainei, afectand starea de spirit, cel mai probabil prin capacitatea sa de a induce impresia de recompensa si placere, conducand, astfel, la cresterea dorintei de consum a zaharului”, sustin cercetatorii. Cu toate acestea, alti oameni de stiinta catalogheaza cercetarea drept „absurda”. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img