Prof. univ. dr. emerit Petru IOAN, şef de promoţie al Liceului Centenar„Cuza-Vodă” din Huşi, onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa – FOTO

0
248

Dr. Ciprian Iftimoaei
Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a
Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi

Într-un articol publicat în luna mai a.c., am adus un omagiu huşeanului prof.univ.dr. Paul Popescu-Neveanu (n. 10 mai 1926, la Huşi), director al Institutul de Psihologie al Academiei Române şi profesor de psihologie la Universitatea Bucureşti. Astăzi, chiar de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – hramul Catedralei episcopale din Huşi, îl onorăm pe un alt huşean contributor la dezvoltarea ştiinţelor socio-umane, născut, crescut şi educat în oraşul dintre vii, prof.univ.dr. Petru Ioan, logician şi filosof, profesor emerit al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Doctor Honoris Causa.

Profesorul emerit Petru Ioan s-a născut la Huşi, pe 26 aprilie 1947, a  urmat clasele școlii primare și secundare în oraşul natal, absolvind ca șef de promoție Liceul „Cuza Vodă”, promoţia 1965. Chiar în anul aniversării Centenarului Marii Unirii de la 1918, Liceul „ Cuza-Vodă” va sărbători Centenarul existenţei sale. După absolvirea licelului, Petru Ioan urmează cursurile secției de Filosofie din cadrul Facultății de Istorie – Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” Iași, pe care le-a absolvit tot ca șef de promoție (1970). După obţinerea licenţei, Petru Ioan s-a înscris pe traiectul carierei universitare, de la asistent la catedra de Logică și Istoria Filosofiei din Facultatea de Filosofie şi Istorie a universităţii ieşene până la profesor titular în 1990. În primul semestru al anului 1975, urmează un stagiu de specializare, sub îndrumarea celebrului profesor Jean Ladrière, la Institutul de Filosofie al Universității Catolice din Louvain, Belgia, în domeniul logicii și epistemologiei. Revenit la Iași, își finalizează doctoratul în vara aceluiași an, după care parcurge toate etapele ierarhiei didactice până la profesor titular și conducător de doctorat în 1990. După 1990, profesorul Petru Ioan s-a implicat activ în demersurile administrative de reînființare a Facultății de Filosofie, cu titulatura pe care o avea la 1860, devenind şi primul decan al facultăţii noastre.

În formarea sa în domeniul ştiinţelor socio-umane, Petru Ioan a fost inspirat de magistrul său Petre Botezatu, logician, filosof, estetician şi critic muzical, de asemenea profesor emerit al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Profesorul Petru Ioan a fost coleg de generaţie cu alţi doi logicieni renumiţi ai universităţii ieşene, academicianul Teodor Dima, actualmente directorul Institutului de Ştiinţe Economice şi Sociale „Ghe. Zane” al Academiei Române-Filiala Iaşi, şi cu regretatul profesor şi cercetător ştiinţific Traian Ştirbăţ. Profesorul Petru Ioan a semnat în calitate de autor peste zece articole şi studii de analiză, aplicare şi popularizare a operei logicianului Petre Botezatu.

Activitatea profesorală şi de cercetare ştiinţifică a logicianului şi filosofului Petru Ioan se întinde pe durata unei jumătăţi de secol (1970-2018) şi însumează 36 de volume de autor, de studii în volume colective tematice coordonate de domnia sa, 66 de studii în alte volume coordonate de alți colaboratori, 6 monografii, tratate şi cursuri universitare), peste 100 de studii în revistele academice de profil, numeroasele articole apărute în volume retrospective sau din periodicele de cultură. Este rectorul Institutului de Studii Europene „Ştefan Lupaşcu” şi a înfiinţat editura cu acelaşi nume. La evenimentele culturale din urbea Huşului, profesorul Petru Ioan era văzut în compania prietenilor şi colaboratorilor săi prof.dr. Theodor Codreanu şi prof. Costin Clit, însoţit fiind de distinsul academician Valeriu D. Cotea, un prieten al „oraşului dintre vii”, al oamenilor de cultură huşeni, al şcolii de viticultură şi vinificaţie a Huşului.

Petru Ioan va rămâne în istoria logicii româneşti mai ales prin contribuţia sa la logica de tip „situaţional”, despre care scria următoarele: „Până a lua cunoştinţă de logica savantă, la cursurile unor străluciţi profesori ai Universităţii din Iaşi, mi-a fost dat să rezonez cu logica naturală animată – prin gesturi şi gânduri de fiecare zi – de către părinţi şi fraţi; m-am putut plia pe logica administrată – cu răbdarea şi minuţia bijutierului – de către bunul, minunatul şi neuitatul învăţător Octav Agapi; am exultat la probe de logicitate oferite – cu arta aranjamentelor florale – în lecţii de biologie şi geografie ale admirabilei profesoare Maria Ţonescu, m-am lăsat vrăjit de logica desfăşurată pas cu pas în lecţii de limba română susţinute de profesoarele eminente Anca Tansanu şi Laura Axinte; m-a fascinat logica contrapunctată magistral la ore de matematică ale de mulţi regretatului profesor Eugen Onofraş. Călăuzelor pomenite şi multor altora din aceeaşi stirpe le datorez aura acelui timp, în care, copil fiind, cu logica plaiurilor şi a şcolilor huşene mă acomodam… Lor le dedic, aşadar, această modestă încercare în logica situaţională a conceptelor-lumi şi a lumii conceptuale”. Iată, aşadar, ajuns pe culmile ştiinţei gândirii corecte şi coerente, logicianul Petru Ioan păstrează intacte chipurile dascălilor care au contribuit la formarea sa, în perioada copilăriei şi adolescenţei petrecute la Huşi.

Recent, mai exact pe data de 24 mai 2018, huşeanului Petru Ioan i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău. Comisia care a decis decernarea acestui titlu a fost formată din prof.univ.dr.ing.Dr.h.c. Valentin Nedeff (preşedintele Senatului universității) și prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovsky (rector), academician Constantin Toma, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, alături de ceilalți membri ai comisiei din Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, respectiv prof.univ.dr. Adriana-Gertruda Romedea, conf.univ.dr. Cristina Cîrtiță-Buzoianu și conf.univ.dr.Brîndușa-Mariana Amălăncei.

Astăzi, de praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – ziua sa onomastică să-i urăm „la mulţi ani cu sănatate, bucurii şi multe cărţi scrise!”, Prof.univ.dr. emerit Dr.h.c. Petru Ioan, şef de promoţie al Liceului Centenar „Cuza-Vodă”, huşean care onorează istoria şi cultura oraşului dintre vii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.