marți, 30 aprilie, 2024

Studiu: oamenii simt mai multa compasiune pentru caini, decat pentru fiinte umane aflate in dificultate

Distribuie:

Publicat:

Doua studii efectuate  recent dezvaluie faptul ca oamenii nutresc mai multa compasiune pentru caini, decat pentru fiinte umane aflate in dificultate. Un studiu efectuat recent de fundatia britanica Harrison a dezvaluit faptul ca oamenii raspund cu mai multa lejeritate si compasiune campaniilor de strangere de fonduri pentru a ajuta rasa canina, decat pentru oamenii aflati in situatii dificile.  

Astfel, cercetatorii au printat doua afise publicitare, pe care era scrisa intrebarea: Ai dona 5 lire sterline pentru a-l salva pe Harrison de la o moarte lenta si dureroasa?. Singura diferenta dintre afise a fost faptul ca pe una dintre ele, Harrison figura drept un baietel bolnav, iar pe celalalt, un caine. Cei mai multi bani s-au strans, desigur, pentru cel din urma, scrie adevarul.ro, care citeaza The Independent.   

De asemenea, cativa cercetatori de la o universitate americana le-au oferit celor 240 de participanti la studiu cate unul din cele patru rapoarte false pregatite in prealabil, care descriau „un atac cu o bata de baseball din partea unui faptas necunoscut“.    

„Sosind la fata locului, la cateva minute dupa atac, un ofiter de politie a gasit victima avand un picior rupt, multiple leziuni si era in stare de inconstienta“ se arata in raportul furnizat participantilor. In fiecare versiune, insa, victima era diferita: „ un copil de un an, un adult in varsta de 30 de ani, un catelus de cateva luni sau un caine de sase ani“.    
Concluziile studiului, publicat pe platforma „Society&Animals“ au fost ca participantii care au citit povestea despre copilul de un an, cainele matur sau catelusul de cateva luni au avut un nivel similar de empatie in fiecare caz, dar in ceea ce priveste povestea in care victima era un adult de 30 de ani, acestia au inregistrat un nivel mult mai scazut de compasiune.   

„Participantii au fost mai putin emaptici in privinta victimei persoanei adulte, decat in celelalte cazuri, cand victima era fie un copil, fie un catel. Se pare ca acestia nu priveau cainii ca fiind niste animale, ci, mai degraba ii considerau «copii cu blana sau chiar membri ai familiilor lor, alaturi de copii“, au declarat cercetatorii studiului.   

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img