vineri, 29 martie, 2024

Copii cu dizabilitati, batuti de cadrele didactice! Sunt legati cu funia, dati cu capul de pereti si tinuti dezbracati in scoala

Distribuie:

Publicat:

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, Avocatul Poporului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului in privinta situatiei de la Scoala Speciala Gimnaziala nr. 4 din Bucuresti, acolo unde, arata CEDCD, Copii cu dizabilitati sunt supusi abuzurilor si relelor tratamente. 

Mai exact, sustin reprezentantii CEDCD, copiii cu dizabilitati din Scoala Speciala Gimnaziala nr. 4 sunt batuti cu brutalitate in mod sistematic de cadrele didactice, sunt legati cu funia si transportati catre diferite zone ale unitatii de invatamant, sunt agresati fizic, psihic si emotional permanent.

“Conform probelor video si a declaratiilor personalului scolii, copiii sunt dati cu capul de pereti, trantiti pe jos, trasi de par, lasati nesupravegheati la ore, tinuti dezbracati in scoala, totul desfasurandu-se ”in spatele usilor inchise”, asa cum declara unul dintre profesorii scolii in cauza”, se arata intr-un comunicat remis Realitatea.net.

CEDCD subliniaza ca aceasta situatie este doar un exemplu dintr-un fenomen amplu raspandit la nivelul sistemului de educatie speciala din Romania. Doar in 2016, in 30,76% dintre judetele din Romania, Parchetele au fost sesizate cu privire la abuzurile din scolile speciale, iar numarul incidentelor neraporate este cu mult mai mare.

Astfel, CEDCD solicita Guvernului Romaniei si Ministerului Educatiei emiterea unui act normativ in regim de urgenta care sa prevada urmatoarele:

“1. Instalarea de camere video in toate cele 176 de scoli speciale din Romania,

2. Demararea unei anchete exhaustive in scolile speciale din Romania cu privire la situatia abuzurilor impotriva elevilor,

3. Demararea unui program national de evaluare psihologica a personalului didactic si nedidactic din scolile speciale din Romania cu experti evaluatori independenti,

4. Elaboararea unui plan de masuri de prevenire a abuzurilor si violentelor in scolile speciale,

5. Acordarea accesului reprezentantilor societatii civile in utatile de invatamint special din Romania pentru efectuarea de vizite de moinitorizare conform prevederilor Art. 33 din Conventia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, ratificata de Romania prin Legea 221/2010”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img