Criza dintre Moscova şi Kiev se află în centrul discuţiilor de la Consiliul NATO de marţi la Bruxelles

0
74

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov vor fi în centrul discuţiilor de săptămâna viitoare de la Bruxelles între miniştrii de externe ai ţărilor membre NATO şi omologul lor ucrainean Pavlo Klimkin, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, relatează AFP, informează Agerpres.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko le-a cerut joi ţărilor membre NATO, în special Germaniei, să desfăşoare nave în Marea Azov pentru a-i susţine ţara în criza cu Rusia. Incidentul între Rusia şi Ucraina s-a produs nu departe de peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Garda de coastă rusă a tras asupra a trei nave ale Forţelor navale ucrainene, provocând rănirea a trei marinari din echipaje.

Miniştrii de externe ai celor 29 de ţări NATO se întrunesc marţi şi miercuri la Bruxelles, iar oficialul ucrainean a fost invitat să participe la această reuniune.

Solicitarea preşedintelui ucrainean va fi discutată cu această ocazie, însă Alianţa rămâne prudentă. "Există deja o prezenţă puternică a NATO în Marea Neagră şi vom continua să evaluăm situaţia", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO pentru AFP.

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat joi Kievul la reţinere, după apelul preşedintelui ucrainean ca NATO să trimită nave în Marea Azov pentru a se opune Rusiei în conflictul din largul Crimeei, şi a promis că va discuta despre această criză cu preşedintele rus Vladimir Putin la summitul G20.

"Nu poate exista o soluţie militară la aceste confruntări", a insistat Angela Merkel la Berlin, în timpul unui forum economic germano-ucrainean, o poziţie împărtăşită de majoritatea ţărilor UE, care s-au arătat gata să ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei în cazul intensificării conflictului cu Ucraina.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Moscova. "Rusia trebuie să înţeleagă că acţiunile sale vor avea consecinţe", a avertizat el luni, refuzând însă să spună la ce acţiuni concrete ar putea recurge NATO.

"De la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în Marea Neagră. În prezent, navele NATO patrulează şi efectuează exerciţii de antrenament cu regularitate în Marea Neagră", a declarat Oana Lungescu.

"În 2018, navele NATO s-au aflat 120 de zile în Marea Neagră, faţă de 80 de zile în 2017, şi mai mulţi aliaţi asigură misiunile de poliţie aeriană ale NATO în regiune", a spus ea.

"Trei membri NATO – Bulgaria, România şi Turcia – sunt state riverane, cu propriile capacităţi naţionale desfăşurate în regiunea Mării Negre, şi avem de asemenea o brigadă multinaţională la Craiova", a adăugat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.