Cum se traieste cu boala Parkinson

0
114

Boala Parkinson este o afectiune neurologica frecventa, despre care se estimeaza ca ar afecta peste 4 milioane de persoane din intreaga lume.Boala Parkinson este o afectiune frecventa cu o prevalenta in jur de 1 la 1000, putand ajunge la 1 la 200 in populatia varstnica, estimindu-se ca afecteaza peste 4 milioane de persoane din intreaga lume.

In Romania din statisticile medicale rezulta ce de aceasta boala sufera 40000 pacienti, in fapt existind 70000 de mii de bolnavi care ar fi afectati de aceasta.

Apare in toate zonele lumii si in toate grupele etnice desii este mai putin frecventa in China si Africa, in toate clasele sociale si este ceva mai frecventa la barbati decat la femei. In cele mai multe cazuri factorii ereditari nu pot fi implicati dar la 5-10% dintre pacienti exista antecedente heredocolaterale.

Exista cazuri rare de angregare familiare cu transmitere dominanta si datele genetice obtinute sugereaza influenta unei gene dominante cu penetranta redusa totusi studiile mai recente de gemeni identici nu au putut evidentia o concordanta mare atunci cand unul din gemeni este afectat. Aceasta sugereaza ca boala nu este ereditara.

Studiile extensive nu au reusit sa identifice un agent viral responsabil de boala parkinson iar incercarile de a explica toata cazurile ca efecte reziduale ale encefalitei retargice au esuat. Boala parkinson nu exista la animale si nici nu poate fi transmisa animalelor care probabil nu traiesc destul de mult pentru a dezvolta o astfel de boala.

In pofida eforturilor stiintifice si medicale care se depun, nu s-a gasit inca un leac care sa ii vindece pe pacientii de Parkinson, dar noile scheme de tratament le imbunatatesc semnificativ calitatea vietii. Contrar unei pareri larg raspandite, boala Parkinson nu ii afecteaza numai pe varstnici.

Desi varsta medie la care este stabilit diagnosticul este de 60 de ani, una din 20 de persoane incep sa aiba simptome parkinsoniene inca dinainte de a implini 40 de ani. Pacientii diagnosticati la varste tinere, intre 21 si 40 de ani, sufera de asa-numita boala Parkinson cu debut precoce.

Atitudinea pozitiva si mentinerea unei rutini zilnice sunt esentiale pentru controlul pe termen lung al bolii. Stilul de viata al bolnavului de Parkinson trebuie sa includa: 
– o dieta echilibrata, bazata pe legume, fructe si alimente bogate in proteine (lactate, cereale); 
– consumul unei cantitati suficiente de apa si evitarea alcoolului si a bauturilor cu cafeina; 
– aport de multivitamine si minerale
– program de exercitii fizice – sedentarismul inrautateste starea generala de sanatate. Miscarea mentine flexibilitatea articulatiilor si tonusul postural, tonifica muschii, imbunatateste circulatia sanguina si reduce stresul. 
– activitati in aer liber (plimbari, gradinarit) 
– cat mai multe modalitati de petrecere a timpului liber care ii fac placere pacientului. 
   O stare psihica buna este esentiala pentru succesul tratamentului. E important ca pacientul sa isi accepte boala si limitele, sa nu se descurajeze, sa accepte ajutorul celor apropiati atunci cand are nevoie de el, sa continue sa faca ce ii place, sa nu se lase coplesit de depresie cand activitatile de rutina devin dificile si sa nu se izoleze, sa aiba in continuare viata sociala. Cu tratament, optimism si sprijinul celor apropiati, pacientul se poate bucura de o viata relativ normala multi ani.