Marul este un adevarat depozit de minerale, fibre si vitamine, fiind atat un remediu natural, cat si un aliat in curele de slabire.
Marul este unul dintre cele mai consumate si mai apreciate fructe la nivel mondial. Este considerat chiar „fructul perfect” datorita aportului nutritional.
Un mar de marime medie are circa 80 de calorii, 4 grame de grasimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrati, 4 grame de fibre, 90% apa, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum si minerale: calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc.
Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le aduce un mar e important sa il mananci cu tot cu coaja, intrucat aceasta are de doua, pana la de sase ori mai multi compusi antioxidanti decat pulpa.
1. Contine multa vitamina C. Aceasta intareste sistemul imunitar, imbunatateste functionarea anticorpilor, are caracter antiviral si antibacterian puternic. Virusurile nu pot supravietui intr-un mediu bogat in vitamina C. Aceasta ajuta si celulele organismului sa se protejeze de radicalii liberi, reducand riscul aparitiei bolilor Alzheimer si Parkinson.
Cum folosim frunzele de mar ca medicament
2. Previne aparitia bolilor de inima. Intrucat sunt bogate in flavonoizi, care au efect antioxidant, merele au rolul de a reduce inflamatiile, prevenind astfel bolile de inima, mentin arterele sanatoase si lupta impotriva procesului de imbatranire. Potasiul, care se gaseste in compozitia merelor, este important in normalizarea presiunii arteriale.
3. Are putine calorii. Marul este un aliat in curele de slabire. Un mar are intre 70 si 100 de calorii, in schimb este bogat in fibre, vitamine si minerale, oferind senzatia de satietate fara acumularea de grasime si de kilograme in plus. In cazul in care simti pofta de dulce, un mar poate inlocui o bomboana, spre exemplu, intrucat contine zahar, insa iti va furniza doar un sfert din caloriile pe care le-ai lua de la dulciuri.
4. Scade colesterolul. Marul contine o serie de fitonutrienti care au capacitatea de a scadea foarte eficient colesterolul. Spre exemplu, acidul ursolic din componenta coajei de mar tine sub control nivelul colesterolului din sange. Practic, un mar consumat zilnic determina o crestere a nivelului de colesterol HDL, colesterolul „bun”, cu aproape 4%.
5. Previne aparitia mai multor tipuri de cancer. Studii clinice au aratat ca anumite componente din mar reduc capacitatea celulelor canceroase de a se dezvolta. Astfel, s-a demonstrat faptul ca persoanele care consuma zilnic cel putin un mar reduc la jumatate riscul de a dezvolta cancer oral, esofagian, colerectal, de plamani, dar si de san sau prostata.
6. Previne aparitia osteoporozei. Un studiu realizat in Franta in anul 2005 a scos la iveala faptul ca florizina, un compus care se gaseste numai in mere, previne pierderea osoasa asociata cu inflamatia corpului, una dintre cauzele osteoporozei.
7. Previne bolile bronhopulmonare. Simptomele astmului sunt provocate de inflamatia si hipersensibilitatea cailor aeriene. Studiile arata ca persoanele care consuma doua mere pe saptamana isi reduc cu o treime riscul de astm sau probleme grave bronhopulmonare.