marți, 28 mai, 2024

Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei

Distribuie:

Publicat:

Felipe al VI-lea de Burbon a devenit la miezul noptii (01.00, ora Romaniei) regele Spaniei si va depune juramantul joi, in cursul unei ceremonii sobre, dupa care va incepe o misiune grea, constand in reinnoirea unei monarhii in cautare de legitimitate si pastrarea unitatii nationale afectate de separatismul catalan.

 Modern si cultivat, tanarul rege il urmeaza la tron pe tatal sau, Juan Carlos, care a semnat decretul de abdicare, miercuri, in cursul unei ceremonii solemne.

Felipe, in varsta de 46 de ani, va depune juramantul de credinta joi.

El mosteneste o monarhie contestata, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli si o tara afectata de criza economica si somaj.

Ramas popular in pofida discreditarii tatalui sau, el va trebui sa raspunda multor sperante.

“In acest moment, spaniolii asteapta aproape totul de la el. Ei vor ca el sa gaseasca o solutie pentru Catalonia, sa rezolve problema somajului”, noteaza Cote Villar, de la cotidianul El Mundo.

Joi, ceremonia se va desfasura in fata Parlamentului, in absenta unor invitati straini.

Dupa ce va depune juramantul in hemiciclul Congresului Deputatilor si va sustine primul discurs in calitate de rege, Felipe va prezida o parada militara.

Madridul il va intampina pe noul rege cu mii de flori si steaguri spaniole, un decor care eclipseaza manifestatiile republicane ce au urmat anuntului, la 2 iunie, privind abdicarea lui Juan Carlos si vocile, minoritare, care cer Parlamentului un referendum pe tema viitorului monarhiei.

Felipe si nou regina Letizia
, o fosta jurnalista de 41 de ani, prima suverana spaniola care nu are sange regal, vor traversa Madridul in masina, incepand de la Congres pana la Palatul Regal.

Cuplul, insotit de Juan Carlos si regina Sofia, va iesi la balcon pentru a saluta multimea din Plaza de Oriente.

Pe parcursul intregii zile, Felipe, iesit dupa multi ani de sub umbra tatalui sau, il va eclipsa pe Juan Carlos, care va fi marele absent al ceremoniei si receptiei de la Palatul Regal, organizate in prezenta a 2.000 de invitati si ambasadori straini.

O decizie luata de insusi regele, da asigurariFelipe al VI-lea a devenit regele Spaniei in scopul “de a da un rol mai mare” lui Felipe.

Miercuri seara, regele Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, foarte emotionat, a semnat decretul de cedare a tronului in fata printului Felipe, pe care apoi l-a imbratisat, si a intregii familii regale, in cursul unei ceremonii desfasurate la Palatul Regal din Madrid.

Dupa semnarea decretului de abdicare, regele Juan Carlos a facut apoi schimb de locuri cu Felipe, intr-un gest simbolic inedit de la instaurarea democratiei in Spania, in 1978.

Juan Carlos a devenit rege pe 22 noiembrie 1975, la doua zile dupa moartea dictatorului Francisco Franco.

Decretul de abdicare a fost ratificat de premierul conservator al Spaniei, Mariano Rajoy.

Astfel, Juan Carlos a cedat locul unei “noi generatii”. Insa Felipe dispune de o marja de manevra redusa, intr-o tara in care criza a dus la pierderea increderii in institutii.

“Este un rege bun, foarte bine pregatit, dar sarcina sa nu va fi usoara. Spania este foarte tulbure”, constata Antonio Molina, un comerciant in varsta de 60 de ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img