joi, 30 mai, 2024

“Hristos a înviat!” Paște în parcare: Voluntari în Europa duc sărbătoarea în parcările Europei

Distribuie:

Publicat:

În conformitate cu valorile noastre organizaționale de solidaritate și umanitate, continuăm și în acest an proiectul #Paște_în_parcare. Este al cincilea an consecutiv în care comunitatea noastră, asocierea RoOmenia-Voluntari în Europa, se asigură că șoferii de camioane, aflați departe de familiile lor în timpul sărbătorilor Pascale, nu sunt uitați.

Sub deviza “Paște în parcare”, voluntarii noștri duc spiritul acestei mari sărbători creștine în parcările din Europa, acolo unde camioanele își opresc drumul, iar șoferii simt cu siguranță dorul de “acasă”.

De cinci ani, această inimă înduioșătoare și plină de umanitate, #Paște_în_parcare, se desfășoară în mod constant. Totul a început când diaspora a hotărât să aducă sărbătorile pascale mai aproape de șoferii de TIR români, care nu pot ajunge acasă pentru a sărbători în mod tradițional.

Inițiativa noastră a prins rapid contur și s-a transformat într-un eveniment anual așteptat cu nerăbdare, atât de către șoferi, cât și de către voluntari. Acest eveniment aduce împreună o comunitate spirituală, materializată în acte de umanitate. Mesajele de mulțumire de la șoferii rămași în parcări și de la voluntarii care oferă bucate de Paște și un strop de alinare, la mii de kilometri depărtare de casă, continuă să ne umple inimile, iar noi le răspundem cu dragoste și dedicare.

Voluntarii au pregătit ouă roșii, simbolizând sângele Mântuitorului, și cozonaci pufoși, dulci ca îmbrățișările celor dragi. De dimineață devreme, ei pleacă către parcările unde șoferii și-au oprit camioanele, reeditând, într-un fel, tradiția “vânătorii ouălor de Paște”.

Mobilizare pe întreg teritoriul Europei Ne-am mobilizat în întreaga Europă (Spania, Belgia, Germania, Regatul Unit, Italia), și vom ajunge la mii de șoferi. Doar în Belgia, am pregătit peste 300 de pachete. Unul dintre cei vizitați este un șofer român, care își transformase cabina camionului într-o casă temporară încă de la începutul lunii ianuarie. Va mai petrece o lună pe drumuri, iar momentul în care a primit pachetul a fost unul deosebit de emoționant, simțindu-se puțin ca acasă.

Aceasta este doar o poveste din multitudinea pe care am putea-o împărtăși, demonstrând că, indiferent de distanțe, spiritul creștin și sentimentul de apartenență la comunitate pot transforma chiar și o simplă parcare într-un loc de sărbătoare românească.

Scopul inițiativei noastre este de a aduce normalitate și bucurie în viața nomadă a truditorilor pe drumurile europene, aceia care, de multe ori anonimi, dar întotdeauna harnici, fac posibilă libera circulație a mărfurilor.

Vedem astăzi că, indiferent de distanțe, legăturile dintre diaspora și țara natală sunt puternice și aduc lumină și căldură în cele mai neașteptate colțuri ale Europei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img