Doar politistii rutieri au competenta sa aplice sanctiuni contraventionale soferilor, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ce a aparut marti in Monitorul Oficial. Prin urmare, politistii locali nu pot exercita aceste atributii, neavand dreptul sa-i ceara anumite documente soferului, a considerat Curtea. Decizia judecatorilor reprezinta o interpretare legala obligatorie pentru instantele din Romania si trebuie tinut cont de ea incepand de astazi.
Politistii locali nu au voie sa dea amenzi soferilor in trafic si nu le pot cere informatii din care sa reiasa cine le-a incredintat pentru conducere masinile, potrivit Deciziei ICCJ nr. 11/2017 a Completului pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, scrie avocatnet.ro. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial si a devenit deja obligatorie pentru toate instantele autohtone.
„(…) doar agentul constatator din cadrul politiei rutiere are competenta de a solicita proprietarului sau detinatorului mandatat al unui vehicul comunicarea identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum si de a aplica sanctiunile contraventionale prevazute de lege, in cazul necomunicarii relatiilor solicitate”, scrie in decizia ICCJ.
Chestiunea trebuia lamurita pentru ca, asa cum arata Avocatul Poporului in actul pentru sesizarea ICCJ, au existat instante care au desfiintat procesele-verbale de contraventie facute de politistii locali, in timp ce altele au considerat ca acestea sunt perfect legale. De altfel, in textele de lege respective sunt referiri exprese numai la politia rutiera, nu si la cea locala.