Centrul National de Cercetare N.Gamaleya a creat o tehnologie de adaptare a vaccinului la mutatiile coronavirusului

0
46

 

În cazul în care coronavirusul suferă o mutație, vaccinul anti-Covid-19 va putea fi adaptat la noua tuplină în decurs de numai două zile. Centrul Național de Cercetări în domeniul Epidemiologiei și Microbiologiei ”N.Gamaleya” a anunțat că a dezvoltat o tehnologie ce permite actualizarea serurilor împotriva virusului SARS-CoV-2, a anunțat, pentru RIA Novosti, directorul instituției, Aleksandr Ghințburg.

El a subliniat că oamenii de știință de la Centrul pe care îl conduce au dezvoltat două tehnologii simultan. Una a fost, deja, realizată – este vorba de o tehnologie pe bază de vectori adenovirali. Ea permite ca, în decurs de 24 de ore, să fie sintetizată noua secvență, pe baza secvenței proteice spike cu structura primară modificată. ”A doua zi, ea este introdusă în vectorul deja utilizat și, practic, se obține o construcție modificată genetic ce poate fi folosită pentru vaccin”, a explicat cercetătorul.

În același timp, Ghințburg a arătat că se poartă discuții dacă, după actualizarea construcției vaccinului, trebuie parcurse toate fazele de testare. Omul de știință spune că, în practica mondială, se întâlnesc exemple când a fost permisă verificarea preparatului pe un eșantion limitat până la 100 de persoane. Dacă vaccinul adaptat la mutații oferă un efect de protecție adecvat împotriva noii tulpini, va putea fi lansat imediat în producție, scrie vestidinrusia.ro.

O mutație a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită în Marea Britanie, în decembrie anul trecut. Spre deosebire de tulpinile inițiale chinezeşti sau italiene, această versiune se distinge prin viteza de răspândire a infecției. Potrivit unor estimări, varianta britanică se răspândește cu 70% mai repede, potrivit altora – cu doar 56%. În plus, o altă tulpină nouă a fost identificată în Africa de Sud. Ea este, de asemenea, extrem de contagioasă. Noi versiuni de SARS-CoV-2 au fost descoperite, în egală măsură, în Brazilia, dar și în India și alte câteva țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.