Într-o localitate din România se simte o atmosferă asemănătoare cu cea din Germania. Este vorba despre Gârbova de Sebeș, unde numeroase familii de etnie săsească, care au emigrat acum mai bine de trei decenii, s-au întors în țară și au renovat casele în care au crescut, creând astfel o comunitate unită.
În timp ce sunt plecați în străinătate, localnicii din Gârbova de Sebeș îngrijesc cu atenție casele săsești, care sunt îngrijite și înfrumusețate cu grădini și vii.
Atunci când porțile imense ale acestor case sunt deschise, întreaga imagine prinde viață. Locuitorii se ocupă de întreținerea acestora pentru proprietarii care locuiesc în alte țări și vin în vizită sau în vacanță.
„Revin de două ori pe an. Casele sunt renovate și bine întreținute, nu sunt lăsate în paragină. Acestea sunt casele lor de suflet, pe care le-au reabilitat. Cu toate acestea, ei păstrează o legătură puternică cu România. Iubesc această țară”, explică Marcela Pescan, o localnică din Gârbova de Sebeș.
Agneta a părăsit România pentru Germania acum peste 35 de ani. După Revoluție, s-a întors și a achiziționat casa părintească.
„Nu regretăm nicio clipă că am investit în asta. Am modernizat băile, terasa, am schimbat ușile și ferestrele. De Rusalii, ne adunăm cu toții și petrecem împreună”, împărtășește și Agneta Thiess, o etnică germană născută în România.
Valoarea unei case a crescut semnificativ odată cu întoarcerea sașilor, ajungând chiar și la 100.000 de euro, iar autoritățile locale au investit în infrastructură pentru a sprijini această comunitate.
„Această comunitate aduce un plus de valoare pentru localitate și atrage mulți turiști, inclusiv din București. Lucrăm la infrastructură pentru a le oferi condiții optime. Am reabilitat străzile și trotuarele”, declară Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova de Sebeș.
Sașii se întorc în țară de Rusalii, când se reunesc cu familia pentru a petrece împreună, dar și în timpul verii, când rămân pentru mai mult de o lună.