joi, 28 martie, 2024

Ministrul Justitiei: Nu voi impune un prag pentru abuzul in serviciu, judecatorul are libertate

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut ca propune modificarea infractiunii de abuz in serviciu din Codul Penal in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale (CCR), astfel incat sa nu existe niciun prag valoric, lasand la latitudinea judecatorului sa aprecieze gravitatea faptei.
“Am discutat la minister proiectul de lege pe care, cel mai probabil, marti, il vom trimite la guvern, dupa care il punem in dezbatere publica, de modificare a Codului Penal si al Codului de Procedura Penala in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.(…) Prin urmare, avem, in acel proiect de lege, si propunerea de modificare a abuzului in serviciu, actualul 297 din Codul Penal si nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim.(…) Legiuitorul national trebuie sa respecte legea fundamentala, potrivit careia constituie abuz fapta functionarului si acolo nu se refera la un prag. Ii lasi judecatorului libertatea de a aprecia ca o fapta de abuz cu o anumita consecinta pagubitoare este infractiune sau nu. De aceea, judecatorul are libertatea de apreciere, tine seama de personalitatea faptuitorului, de gravitatea faptei, daca este recidivist sau nu, de scopul si mobilul faptei. Judecatorul poate sa dea suspendare in executarea pedepsei, poate sa amane aplicarea pedepsei, dupa cum procurorul poate sa renunte la urmarirea penala. Eu, ca ministru si ca initiator al proiectului de lege, nu pot sa ma abat de la decizia Curtii Constitutionale”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.
In 2016, CCR a stabilit ca legislatia actuala nu prevede niciun prag valoric in ceea ce priveste abuzul in serviciu, astfel ca “indiferent de valoarea pagubei sau intensitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei, aceasta din urma, daca sunt indeplinite si celelalte elemente constitutive, poate fi o infractiune de abuz in serviciu”, potrivit motivarii deciziei judecatorilor constitutionali. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img