luni, 13 mai, 2024

O noua speranta in lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Distribuie:

Publicat:

Bacteria potential letala numita MRSA poate infecta chiar si spitalele, intrucat este rezistenta la tratament si se raspandeste rapid. Acum, savantii au precizat ca dezvolta o noua tehnica pentru a elimina bacteriile fara sa se foloseasca de antibiotice. Vor folosi lumina pentru a activa oxigenul, care astfel va distruge bacteriile.

De asemenea, metoda poate fi folosita pentru a trata alte infectii si probabil chiar cancerul, scrie descopera.ro, care citeaza Phys. Cercetatorii de la Universitatea Cincinnati si-au prezentat descoperirile pe 19 august la 256th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS).

„In loc sa apelam la antibiotice, care nu mai sunt eficiente impotriva unor bacterii precum MRSA, folosim molecule sensibile la lumina”, a precizat Peng Zhang, unul dintre membrii echipei.

Metoda, desi a fost luata in considerare si in alte studii, nu a putut fi elaborata intr-o strategie eficienta de eliminare a bacteriilor pentru ca fotocatalizatorii folositi nu distrugeau suficiente microorganisme si de asemenea, in forma lor moleculara, sunt hidrofobi, ceea ce ii face dificil de dispersat in mediul acvatic, unde microorganismele traiesc de obicei.

Echipa de la Cincinnati a aratat ca noua nanoparticula este mult mai eficienta in omorarea microorganismelor, spre deosebire de altele care nu contineau particule de metal nobil. Aceste nanoparticule au doua mari beneficii: metalul imbunatateste efectul care perpetueaza generarea unui tip de oxigen mai reactiv, in timp ce concentreaza fotosensibilizatorul intr-un singur loc pentru o lovitura mai precisa asupra celulelor bacteriene.

Zhang explica: „daca doresti sa ataci un castel, iar soldatii vor ataca individual, nu va fi foarte eficient. Dar daca ai acelasi numar de oameni grupati care sa atace castelul intr-un singur loc, este posibil sa cauzeze mai multe pagube”. De asemenea, conform lui Zhang, nanoparticulele sunt ideale pentru distrugerea celulelor cancerului de piele. Nanoparticulele au performante bune atunci cand asupra lor este activata lumina rosie, care are o lungime de unda mare ce penetreaza adanc in piele – lucru esential pentru un tratament impotriva cancerului de piele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img