joi, 30 mai, 2024

OFICIAL. Vezi aici proiectul UDMR pentru autonomia Tinutului Secuiesc

Distribuie:

Publicat:

Liderii UDMR au publicat pe site-ul formatiunii politice proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc, un demers controversat, care, in conditiile unui vot favorabil, va duce la crearea unui stat in stat. Proiectul are 21 de pagini si 97 de articole. Potrivit unui articol din document, competentele statului roman raman in vigoare DOAR pana la adoptarea oficiala a proiectului. In cazul unei posibile desfiintari a statutului de regiune autonoma, acest lucru poate fi votat doar de maghiarii din Tinut, romanii nemaiavand nici un drept de vot cu privire la o zona din propria tara.

Cei care doresc sa se angajeze in institutiile publice din cele trei judete vizate de proiectul UDMR vor fi obligati sa cunoasta atat limba romana, cat si limba maghiara, ajungandu-se in situatia in care Romania va avea doua limbi oficiale. Astfel, daca un roman doreste sa se angajeze intr-o institutie din Tinutul Secuiesc, acesta nu va avea nici o sansa daca nu cunoaste limba maghiara.

“Art. 87 – (1) Limba maghiara, alaturi de limba romana este considerata limba oficiala in regiune. Redactarea bilingva este obligatorie pentru toate actele normative cu  caracter general precum si in alte cazuri in care prezentul statut prevede redactarea bilingva.

(2) Toate diplomele, documentele, actele de stare civila, actele notariale, extrasele de carte funciara, facturile si chitantele eliberate pe teritoriul Tinutului Secuiesc de catre institutiile de invatamant, de cultura, evidenta populatiei, carte funciara, precum si de catre alte autoritati ori societati comerciale care functioneaza pe teritoriul Tinutului Secuiesc, vor fi redactate, tiparite si eliberate in limba romana si maghiara.

(3) Toate aceste acte redactate, tiparite si eliberate pe teritoriul Tinutului Secuiesc vor fi recunoscute pe teritoriul intregii tari ca acte oficiale”, se mai arata in document.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img