PS Corneliu a sfintit biserica din localitatea Valea Mare, judetul Vaslui.

0
133

Biserica „Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul“ din filia Valea Mare, Parohia Dumesti II, Protopopiatul Vaslui, judetul Vaslui, a fost sfintita duminica, 19 octombrie 2014, de Preasfintitul Parinte Corneliu. Tarnosirea locasului de inchinaciune a incununat efortul depus de preotul paroh Constantin Tomozei, ajutat de ctitori si de autoritatile locale, si a fost urmata de oficierea Sfintei Liturghii. Credinciosii au trecut cu acest prilej prin Sfantul Altar pentru a se inchina Sfintei Mese.

Locuitorii din partile Negrestiului au avut bucuria, in Duminica a 20-a dupa Rusalii, sa participe la un eveniment deosebit prilejuit de sfintirea bisericii din Valea Mare – Dumesti, judetul Vaslui. La orele diminetii, soborul preotilor si diaconilor alaturi de autoritatile locale si de credinciosi l-au intampinat pe Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor. Preasfintia Sa a fost asteptat cu bucurie de oameni, ei tinand in maini flori pentru a arata astfel pretuirea fata de ierarhul lor. Slujba Sfintirii a inceput la exterior si a continuat la interior, asa cum este randuiala, fiind urmata de savarsirea Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat. Raspunsurile la strana au fost oferite de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Ioan Gura de Aur“ din Husi. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Corneliu a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatiile Evangheliei din Duminica a 20-a dupa Rusalii. „Sfanta Evanghelie, pe care ne-a adus-o Mantuitorul Hristos, a venit sa ne invete ce se intampla cu noi dupa ce murim sau a dat raspunsul la intrebarea „De ce murim?“. Mantuitorul se apropia de orasul Nain, o cetate din Galileea, inconjurat de o multime de oameni. La poarta cetatii, o alta multime inconjura o vaduva care-si ducea la mormant unicul ei fiu, singura ei mangaiere. Subiectul central al acestei Evanghelii este aceasta mama, care, in fata mortii, nu putea decat sa-si planga durerea si suferinta. Sfanta Evanghelie arata ca Hristos este mult milostiv. In viata noastra sunt doua lucruri sfinte, pe care nimeni, niciodata, nu le poate inlocui: sufletul nostru si mama fiecaruia dintre noi. Mama ne poarta in pantecele ei noua luni. Ea ne naste cu mari dureri si ne are pana la mormant in inima si in sufletul ei“, a explicat Preasfintitul Parinte Corneliu.
Bucuria vaduvei din Nain

Episcopul Husilor a continuat cuvantul de invatatura remarcand ca, prin invierea fiului din Nain, viata a biruit moartea. „Vaduva din Evanghelie s-a bucurat pentru ca fiul ei s-a reintors sa traiasca, sa-i fie ajutor, mangaiere si sprijin la batranete, pentru ca aceasta perioada este una slabita de puteri si plina de boli. Oamenii varstnici sunt nostalgici, aducandu-si aminte de copilaria si tineretea lor, dar si de puterile de altadata care acum i-au parasit. Ei isi aduc aminte apoi de copiii care, nefiind crescuti in biserica, ii parasesc sau ii inchid in casa. Omenirea se afla astazi intr-o vale a mortii si a plangerii. Multi oameni, neputinciosi in fata mortii, care au trait departe de Dumnezeu, o privesc ca pe o ingrozire. Altii, care merg pe calea Bisericii, pleaca din aceasta lume senini si bucurosi pentru ca scapa de o viata plina de incercari“, a adaugat ierarhul de la Husi. In cadrul Sfintei Liturghii, tanarul diacon Mihail Plesca a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Burghelesti, Protopopiatul Vaslui.
Sfintirea bisericii din Valea Mare, „un vis de generatii“

Parintele paroh Constantin Tomozei a marturisit la finalul slujbei ca ziua sfintirii bisericii din Valea Mare reprezinta „un vis implinit“. „Acest locas de inchinaciune este darul lui Dumnezeu, care a lucrat prin grija Preasfintitului Corneliu. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusa in anul 2000 de ierarhul nostru. Orice ctitorie este o jertfa a tuturor celor care se implica. Am trecut prin clipe grele pe durata santierului. Preasfintitul Corneliu ne-a povatuit de fiecare data, oferindu-ne solutii si rugandu-se neincetat pentru noi. Multumim tuturor celor care s-au implicat si ne-au fost alaturi. Credinciosii nostri, prin truda neintrerupta, au fost alaturi de aceasta lucrare sfanta, dovedind astfel ca formeaza o comunitate iubitoare de Hristos. Episcopul Husilor si-a exprimat bucuria pentru ca, dupa 14 ani de la punerea pietrei de temelie, biserica din Valea Mare – Dumesti a primit vesmantul sfintirii. „Traiesc o mare bucurie pe aceasta colina, vazand inaltata biserica Mantuitorului Hristos, care deschide cerul. In acest sat s-a implinit astazi (n.r. duminica) un vis de generatii intregi care au trait pe aceste locuri. Trebuie sa fim multumitori si recunoscatori pentru darul care ni s-a facut, intrucat Dumnezeu ne-a dat bucuria implinirii lucrului celui bun, prin sfintirea acestui sfant locas. Felicitam pe pr. paroh Constantin Tomozei care a reusit ca prin aceasta biserica sa intampine pe tot trecatorul care merge spre Roman“, s-a exprimat Preasfintitul Parinte Corneliu. La finalul slujbei, credinciosii au trecut prin Sfantul Altar pentru a se inchina Sfintei Mese.

episcopiahusilor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.