marți, 30 aprilie, 2024

România a intrat în Schengen: tot ce se schimbă. Cum călătorim aerian sau maritim

Distribuie:

Publicat:

Procedurile pentru călătoriile cu avionul și pe mare în spațiul Schengen sunt acum mult mai rapide, deoarece România a aderat la Schengen aerian și maritim începând cu data de duminică, 31 martie.

Vom scăpa de cozile de la controlul de frontieră, însă va fi totuși necesar să avem documentele la noi. Polițiștii de frontieră vor efectua controale aleatorii pentru a verifica identitatea pasagerilor și pentru a preveni activitățile ilegale. Aceste acțiuni nu sunt îndreptate spre controlul trecerii frontierei, ci vizează combaterea criminalității transfrontaliere, a migrației ilegale și verificarea valabilității dreptului de ședere în spațiul Schengen. Iată tot ce trebuie să știi despre intrarea în Schengen:

Ce este Spațiul Schengen? Cine face parte din el? Spațiul Schengen este cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume, unde oamenii pot călători liber între statele membre fără a trece prin controale la frontieră. Acesta acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați și include o populație de aproape 420 de milioane de persoane. Înainte de 31 martie, acesta includea 27 de țări: Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria. Din 31 martie, România și Bulgaria devin membre Schengen, aerian și maritim.

Cum vor călători cetățenii români în spațiile Schengen și non-Schengen, aerian și maritim? Cetățenii români care călătoresc către state Schengen trebuie să parcurgă formalitățile de check-in în aeroporturi, precum predarea bagajului de cală. După aceasta, vor trece direct la controlul de securitate și apoi la poarta de îmbarcare, fără a mai fi necesare formalități de frontieră. În ceea ce privește pasagerii navelor care pleacă din porturile românești către state Schengen, nu vor trece prin verificări de frontieră, indiferent de naționalitate.

Pentru călătoriile din România în state non-Schengen, aerian și maritim, vor fi necesare în continuare formalitățile de control la frontieră.

Cum vor călători cetățenii străini în spațiile Schengen și non-Schengen din România, aerian și maritim? Cetățenii străini cu rezidență în România, care călătoresc în spațiile Schengen din România, pot face acest lucru fără a fi controlați la frontieră, cu condiția să călătorească în scop turistic și să nu depășească perioada de ședere specificată de Regulamentul European. În cazul călătoriilor către state non-Schengen, formalitățile de control la frontieră rămân obligatorii.

Cum se desfășoară călătoriile minorilor după aderarea României la spațiul aerian și maritim Schengen? Minorii români care călătoresc din România în state Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, nu mai sunt supuși verificărilor la frontieră, dar trebuie să dețină documente de călătorie și identitate. Dacă minorul este însoțit de ambii părinți, procedurile sunt aceleași ca și pentru adulți. În cazul în care este însoțit de un singur părinte sau de o altă persoană, pot fi necesare procuri sau declarații autentificate la notar.

Este Dunărea considerată spațiu Schengen? Frontiera fluvială rămâne frontieră rutieră, iar traversarea Dunării cu bacul implică verificări la frontieră, indiferent de aderarea la Schengen.

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările și răspunsurile referitoare la Schengen și călătoriile aeriene și maritime. Pentru detalii suplimentare, consultați autoritățile competente sau informațiile disponibile în aeroporturi și porturi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img