România mobilizează mai multe trupe în Kosovo. NATO îşi consolidează puternic prezenţa în regiune

0
218

În urma autorizării de către Consiliul Nord Atlantic pentru suplimentarea forțelor destinate gestionării situației din Balcanii de Vest, România se angajează să disloce o subunitate de nivel companie în Kosovo. Această mișcare face parte din rezerva strategică a NATO, pusă la dispoziția SACEUR în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo. Prin această decizie, România își aduce contribuția la menținerea unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest, reafirmându-și angajamentul său ca aliat NATO și stat membru UE.

Ministerul Apărării a transmis că deslocarea acestei companii se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr. 121 din 2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, având aprobarea conform Hotărârii CSAT nr. 225/2022 privind Planul de întrebuințare a forțelor Armatei României pentru misiuni și operații externe în anul 2023.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării, România are în prezent aproximativ 330 de militari dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest. Aproximativ 250 dintre aceștia sunt în Bosnia și Herțegovina, unde România joacă un rol important în cadrul operației UE EUFOR ALTHEA, asigurând funcția de șef de stat major, de nivel general de brigadă. Alți aproximativ 80 de militari se află în Kosovo, participând la operația NATO – KFOR.

Această decizie vine în contextul în care NATO își consolidează prezența în Kosovo după un atac armat puternic care a avut loc la 24 septembrie. Organizația a reiterat apelul la calm și a solicitat Belgradului și Pristinei să relanseze dialogul cât mai curând posibil, văzut ca singura modalitate de a atinge o pace durabilă în regiune.

Incidentul din nordul Kosovo, unde un polițist kosovar albanez a fost ucis într-o ambuscadă, a generat un schimb de focuri între forțele speciale ale poliției kosovare și un comando sârb înarmat puternic, reprezentând una dintre cele mai grave escaladări din ultimii ani în Kosovo. Serbia nu recunoaște independența fostei sale provincii sudice, care are o majoritate albaneză, la un deceniu după războiul sângeros dintre gherilele separatiste kosovare și forțele sârbe, încheiat cu o campanie de bombardamente NATO.