ATENTIE: Bolile de care poti suferi daca ai colesterolul mare

0
42

Ce boli dă colesterolul? Unele dintre cele mai grave. Deşi necesar pentru o sănătate de invidiat, colesterolul nu se bucură de o reputaţie prea bună, fiind responsabil pentru principalele afecţiuni cardiovasculare și nu numai.

Este important să știi ce boli dă colesterolul. Căci se ştie că organismul are nevoie şi de grăsimi pentru a se dezvolta şi a funcţiona normal. Numai că noi, oamenii, ne simţim atraşi exact de ceea ce nu trebuie, mai ales când vine vorba de mâncare. Alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi, în special de origine animală, „gâdilă” papilele gustative. Produsele de patiserie sunt delicioase. Ce să mai spunem de prăjituri, biscuiţi, îngheţată, pâine albă?! Consumate zilnic, în cantităţi mai mari decât cele obişnuite, acestea pot crește, treptat, colesterolul „rău” şi, implicit, pot da complicaţii grave. Așa se face că mai bine de jumătate dintre români suferă de diverse boli cauzate de nivelul ridicat al colesterolului.

Cunoaște-ți inamicul tăcut

Colesterolul este un alcool organic de care sunt legați acizii grași. Se găsește în măduva spinării, sistemul nervos central și în membranele celulare. El ajută la sinteza bilei, contribuie la formarea hormonilor sexuali, la metabolismul vitaminelor liposolubile, precum A, K, E și D. Mai mult decât atât, ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor. Colesterolul este cunoscut şi sub numele de „inamic tăcut”, deoarece nivelul lui crescut nu dă semne ani de zile, așa încât lumea îl ignoră.

Așa se face că e depistat în urma unor analize de rutină când, de cele mai multe ori, a apucat deja să facă ravagii în organism. Iar îngoșarea vaselor de sânge, diabetul sau hipertensiunea arterială sunt doar câteva dintre consecințele nefaste, ce dau complicații precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. Prin urmare, verificarea periodică a nivelului colesterolului este obligatorie pentru menținerea stării de sănătate, potrivit libertateapentrufemei.ro. Şi factorii ereditari au rolul lor, desigur, mai ales dacă ţinem cont de faptul că 70% din colesterol este produs de ficat, însă prevenția rămâne importantă.

continuarea pe csid.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.