joi, 28 martie, 2024

Scandal de spionaj in Polonia – Un chinez si un fost agent secret polonez, pusi sub acuzare

Distribuie:

Publicat:

 

Un fost agent secret polonez şi un cetăţean chinez care lucra pentru o companie de telecomunicaţii au fost puşi sub acuzare pentru spionaj în favoarea Chinei, au anunţat miercuri autorităţile poloneze, transmite Reuters potrivit Agerpres.

 

Actul de inculpare împotriva suspecţilor Piotr D. şi Weijing W. a fost remis marţi Tribunalului districtual din Varşovia, a declarat pentru agenţia de presă de stat PAP un purtător de cuvânt al ministerului care coordonează serviciile speciale ale Poloniei.
Cei doi "au desfăşurat activităţi de spionaj în detrimentul intereselor Republicii Polonia", se arată în declaraţie.

Anunţul vine după ce Reuters relatase despre anchetarea de către guvernul de la Varşovia a unui angajat al Huawei şi a unui fost agent al serviciilor de securitate internă, suspecţi de spionaj.

Avocatul lui Weijing W. a declarat pentru Reuters că nici el, nici clientul său nu au văzut integral dovezile, iar cele la care au avut deja acces nu susţin punerea sub acuzare. Avocatul lui Piotr D. nu a răspuns la solicitarea de comentarii, iar Huawei a refuzat să comenteze, menţionează Reuters.

Weijing W. a fost concediat în 2019 de la Huawei, la câteva zile după arestarea sa de către autorităţile poloneze, compania chineză explicând că situaţia creată i-a "afectat reputaţia" şi că "presupusele fapte nu au legătură cu compania".

În ce-l priveşte, Piotr D. a fost agent al Serviciului polonez de securitate internă şi a lucrat între altele la un proiect de protejare a reţelelor de fibră optică de intruşi în căutare de informaţii secrete, proiect desfăşurat în perioada 2012-2015 la Universitatea militară de tehnologie.

SUA şi-au încurajat aliaţii să nu folosească echipamente Huawei la instalarea reţelelor 5G, afirmând că acestea ar putea fi folosite pentru spionaj, acuzaţii respinse de Huawei.

În 2019, Washingtonul şi Varşovia au semnat o declaraţie comună care cere ca furnizorii de echipamente pentru reţelele 5G să fie evaluate în mod riguros pentru a evita ca acestea să fie controlate de guverne străine. Oficiali americani au făcut presiuni asupra aliaţilor să excludă orice rol al Chinei în dezvoltarea de reţele 5G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img