marți, 5 decembrie, 2023

Suma maximă pe care o vom putea plăti cash la magazin, din ianuarie. Cumpărăturile cu bani lichizi vor fi tot mai rare

Distribuie:

Publicat:

Începând din ianuarie, persoanele fizice vor putea cheltui cel mult 5.000 de lei în numerar la magazine. Pentru achiziții mai costisitoare, cum ar fi un laptop de performanță sau produse similare, utilizarea cardului sau transferului bancar devine obligatorie pentru sumele care depășesc acest prag.

Această măsură are scopul de a combate evaziunea fiscală și de a promova tranzacțiile transparente. Dacă, de exemplu, doriți să cumpărați un televizor sub 5.000 de lei, puteți opta pentru plata în numerar. Cu toate acestea, pentru achiziții mai mari, trebuie să utilizați metode electronice de plată.

Începând cu ianuarie 2025, plafonul se va reduce la 2.500 de lei pentru tranzacțiile în numerar, facilitând astfel utilizarea cardului sau transferul bancar.

De asemenea, există restricții pentru plățile între persoane fizice, cum ar fi vânzarea unei mașini. Dacă valoarea tranzacției depășește 10.000 de lei, plățile trebuie efectuate prin transfer bancar. Din 2025, acest prag va scădea la 5.000 de lei.

Limitările sunt mult mai stricte pentru tranzacțiile între persoane juridice sau firme, unde evaziunea fiscală este cel mai des întâlnită. În aceste cazuri, plățile în numerar sunt permise doar până la 1.000 de lei, cu excepția cazurilor în care o firmă mică, de exemplu, face achiziții de la un magazin tip cash&carry, unde limita pentru plăți în numerar poate ajunge la 2.000 de lei.

Un aspect important de menționat este că proiectul de lege interzice în mod explicit fragmentarea plăților pentru a evita aceste reguli.

Adrian Bența, consultant fiscal: „Să luăm exemplul unei doamne care se duce la magazin și cumpără îmbrăcăminte de 11.000 de lei. Ar fi o fracționare când aceste vânzări s-ar împărți în trei sume mai mici de 5.000 de lei. Are dreptul să plătească numerar 5.000 de lei, iar diferența de 6.000 de lei este obligatoriu să o plătească prin transfer bancar”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img