sâmbătă, 13 aprilie, 2024

Taxa pentru turistii care vor vizita Parcul Natural Bucegi

Distribuie:

Publicat:

Turistii care vor vizita Parcul Natural Bucegi vor trebui sa achite “un tarif de vizitare” de 5 lei pe sezon, a anuntat conducerea parcului, banii urmand sa fie folositi in diverse scopuri, de la igienizare la amenajarea potecilor si actiuni de informare.

Initiativa apartine conducerii parcului, care spune ca exista o lege care permite introducerea unui astfel de tarif.

“Urmatoarea activitate pe care ne propunem sa o rezolvam este aceea de a stabili un sistem de colectare a tarifului de vizitare a Parcului Natural Bucegi. Acest tarif de vizitare exista, el este stabilit conform Legii ariilor protejate, dar avand in vedere ca Bucegiul este una dintre cele mai accesibile arii protejate, acest tarif de vizitare este foarte greu de colectat”, a declarat, joi, directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu.

El a precizat ca este vorba despre o “suma modica”, de 5 lei pe sezon, si va fi platita o data pentru sezonul de vara si o data pentru sezonul de iarna, banii urmand sa fie folositi pentru igienizarea muntelui, colectarea si evacuarea gunoiului, intretinerea traseelor, intretinerea centrului de vizitare si pentru “actiuni de constientizare publica”.

Potrivit directorului Parcului Natural Bucegi, “tariful de vizitare” nu a fost inca introdus, iar deocamdata nu a fost stabilita o data in acest sens.

Conducerea Parcului Natural Bucegi are in vedere trei modalitati de colectare a acestor bani. Una dintre acestea este amplasarea a doua automate, care au fost deja achizitionate, la statiile de telecabina, urmand ca turistii sa introduca banii, iar aparatul sa elibereze un tichet de o anumita culoare, valabil un sezon.

O a doua modalitate ar fi plata prin SMS, iar conducerea Parcului Natural Bucegi a initiat deja discutii in acest sens cu operatorii de telefonie mobila, a precizat directorul Horia Iuncu.

Acesta a mai spus ca a treia modalitate de colectare a tarifului de vizitare este incasarea banilor prin casa de marcat si eliberarea unui bon fiscal.

Directorul Parcului Natural Bucegi nu a putut estima suma care va fi stransa de pe urma introducerii acestui tarif.

“Va trebui sa apelam pur si simplu la bunavointa vizitatorilor pentru ca nu am oameni pe care sa-i angajez si care sa stea la fiecare poteca care intra in parc si sa perceapa acest tarif”, a spus Horia Iuncu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img