marți, 30 aprilie, 2024

Tribunalul Vaslui amendeaza Academia de Politie

Distribuie:

Publicat:

Tribunalul Vaslui l-a amendat pe Catalin Andrus, Rectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" , dupa ce nu a dat curs dispozitiei instantei de a comunica date legate de exmatricularea unei studente. Decizia este urmare a scandalului tezelor de doctorat plagiate si retragerea dreptului de a mai acorda titluri de doctor al Academia de Politie.

Potrivit Sindicatului Europol, anul trecut, studenta Andreea Agafitei a fost exmatriculata din cadrul academiei sub pretextul ca nu a obtinut numarul maxim de 60 de credite. Tanara, originara din Vaslui, nu s-a lasat nedreptatita si a inaintat doua actiuni pe rolul Tribunalului Vaslui: una prin care solicita suspendarea articolelor din regulament, in baza carora s-a dispus exmatricularea, si o a doua privind anularea hotararii. Primul demers a fost deja castigat de studenta, instanta dispunand suspendarea efectelor deciziei si reinmatricularea studentei in anul al treilea. Cel de-al doilea proces inregistrat pe rolul instantei pe 9 martie, anul curent, nu a fost inca solutionat, judecatorii intampinand dificultati in solutionarea cauzei chiar din partea Academiei de Politie in furnizarea documentatiei care vizau studenta din Vaslui. In luna iulie, judecatorii au amanat judecarea dosarului pana la sfarsitul lunii septembrie, solicitand Academiei de Politie in mod expres sa comunice Tribunalului documentatia care a stat la baza hotararii de exmatriculare. Institutia vizata nu s-a conformat solicitarii magristratilor, drept pentru care s-a dispus sanctionarea gestului care a dus la tergiversarea judecarii cauzei cu argumentul : "Fata de lipsa relatiilor solicitate paratei, dispune amendarea rectorului, potrivit art. 13 (4) din Legea nr. 554/2004". Potrivit prevederilor invocate, ”daca autoritatea publica nu trimite in termenul stabilit de instanta lucrarile cerute, conducatorul acesteia va fi obligat, prin incheiere interlocutorie, sa plateasca statului, cu titlu de amenda judiciara, 10% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere nejustificata".

In data de 28 octombrie, rectorul Academiei de Politie, Catalin Andrus, a inaintat Tribunalului Vaslui o solicitare privind reexaminarea amenzii judiciare. Solicitarea nu a primit inca termen de judecata. Procesul de fond, in acest caz, va continua pe 9 noiembrie. Razboiul exmatricularilor din Academia de Politie a pornit de la Regulamentul privind activitatea profesionala a studentilor, prin care acestia sunt obligati sa obtina anual numarul maxim 60 de credite. Prevederile regulamentului institutiei sunt considerate abuzive, deoarece contravin Legii nr.288/2004 privind organizarea studiilor universitare, precum si Sistemului European de Credite de Studiu Transferabile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img