marți, 16 aprilie, 2024

Tudorel Toader pregateste REFORMA in justitie: Ce spune despre modificarea codurilor

Distribuie:

Publicat:

Cele patru coduri – penal, de procedura penala, civil si de procedura civila – urmeaza sa fie evaluate in toamna acestui an, a declarat luni ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care le-a solicitat reprezentantilor sistemului judiciar sa formuleze propuneri de modificare. 

Cu ocazia consultarii prealabile, am primit propuneri realmente valoroase de modificare a codurilor penale, dar opinii care ies din limita obiectivului de reglementare, de punere de acord cu deciziile CCR, pe care le-am retinut si pe care le vom valorifica la momentul cand vom evalua cele patru coduri – penal, procedura penala, civil, procedura civila“, a spus Toader, potrivit agerpres.ro.

El le-a cerut reprezentantilor sistemului judiciar, in cadrul consultarilor publice privind proiectul de modificare a codurilor penale desfasurate luni, sa vina cu propuneri. 

Intre timp, CCR a mai pronuntat si alte decizii. Va pronunta si alte decizii de neconstitutionalitate si dupa ce proiectul va fi trimis la Guvern si la Parlament, ceea ce inseamna ca aceasta activitate de legiferare pentru cele doua coduri penale, pentru codul civil si cel de procedura civila, cealalta legislatie, va fi o activitate continua. Avem decizii ale CCR care vor genera modificari la Codul muncii, la legislatia, eu stiu, Codul silvic, celelalte domenii de legiferare, pe care va trebui, in egala masura si cu prioritate, sa le punem de acord cu deciziile CCR. (…) In perspectiva unei evaluari a celor patru coduri pentru toamna, sa ne formulati propunerile dumneavoastra de revizuire, de modificare a codurilor, pentru ca toti stim ca sunt anumite institutii care trebuie modificate, trebuie imbunatatite, trebuie corelate chiar intre ele, corelate cu exigentele constitutionale, cu cerintele Conventiei Europene a Drepturilor Omului“, a precizat ministrul Justitiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img