Ucrainenii refugiaţi în România vor beneficia de ajutor din partea statului până la sfârşitul lunii martie 2024

0
523

În contextul conflictului din Ucraina, cetățenii ucraineni care au căutat refugiu în România vor primi asistență umanitară din partea statului român până la data de 31 martie 2024, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern în ședința de joi, conform informațiilor furnizate de Agerpres. Această decizie implică modificarea articolului I alineatului (11) din Ordonanța de Urgență nr. 15/2022, care se referă la acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Guvernul a extins astfel perioada în care refugiaților ucraineni li se va oferi asistență umanitară, aceasta fiind prelungită de la sfârșitul anului 2023 până la 31 martie 2024, prin intermediul ordonanței de urgență aprobată în ședința guvernului. Cuantumul, condițiile și modul de acordare a sumelor forfetare prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 15/2022 și stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 368/2023 rămân neschimbate, conform unui comunicat emis de Executiv.

Este important de menționat că finanțarea acestor sume forfetare va fi asigurată din fonduri europene, așa cum a fost specificat în comunicat. Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte în luna iunie pentru statele membre ale Uniunii Europene, printre care se numără România, Bulgaria, Cehia, Polonia și Slovacia, pentru a sprijini aceste țări în gestionarea situației refugiaților. Bugetul total alocat de Comisie acestui apel este de 50 de milioane de euro, iar aplicațiile trebuiau să prevadă un buget estimat cuprins între 7 și 20 de milioane de euro.

De asemenea, Comisia Europeană impune ca statele membre să aibă un cadru legislativ național clar definit privind modalitatea de acordare a sumelor forfetare și pentru anul 2024, înainte de depunerea aplicațiilor. Prin urmare, România a fost obligată să creeze acest cadru normativ la nivel primar, permițând astfel acordarea de sprijin sub forma sumelor forfetare pentru acoperirea costurilor de cazare a cetățenilor străini și apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Această măsură a fost implementată prin actul normativ adoptat în ședința guvernului și a fost menționată în comunicatul oficial.