luni, 29 aprilie, 2024

Un tratament revolutionar impotriva cancerului a dat gres si a fost oprit dupa ce a provocat decesul unui pacient

Distribuie:

Publicat:

Tratamentul dezvoltat de compania franceza Cellectis, numit CAR-T, a fost oprit de organizatia Food and Drug Administration a Statelor Unite dupa ce primul pacient caruia i s-a administrat acest tratament a murit.

CAR-T a abordat cancerul prin utilizarea sistemului imunitar al pacientului. Celulele sunt extrase, modificate pentru a purta o noua gena, apoi reintroduse in corp. Terapiile initiale aveau rolul de a testa eficienta tratamentului prin utilizarea celulelor de la un donator si nu de la pacient. Aceasta variatie a tratamentului se numeste si CAR-T „universal”, scrie descopera.ro, care citeaza Futurism.

Pe 4 septembrie, compania Cellectis a anuntat pierderea pacientului in varsta de 78 de ani, care a decedat la opt zile dupa administrare, chiar din cauza tratamentului. Aceasta nu este singura companie care a pierdut un pacient in timpul probelor: anul trecut, Juno Therapeutics a fost fortata sa opreasca tratamentele dupa decesele mai multor pacienti. Dupa unele modificari, acestia au fost lasati sa continue testele, care au dus din nou la moartea unor persoane. Intr-un final, acestora li s-a interzis sa mai efectueze teste. Ca si in cazul lui Juno Therapeutics, Cellectis va avea o sarcina mai dificila de a relansa experimentele clinice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img